Odling för att må bra

 

Under de senaste åren, eller kanske allra helst det senaste året, har många fått känna av en allt tuffare ekonomi. Med det följer naturligtvis mycket oro. Och så väger vi in det här med att klara sig själv under kriser och krig. Inte minskar oron då precis. Men som ett led i att i möjligaste mån få någon som helst liten kontroll över livssituationen har många börjat odla för att kanske bli mer eller mindre självförsörjande på grönsaker. Men jag skulle vilja påstå att det handlar om fler saker än just försörjning och kontroll. Ett är att det naturligtvis blir ett sätt för att få mat på bordet som inte kostar skjortan. Men så vi mår så bra av att sätta fingrarna i jorden också och det ger tillfredsställelse att se skapandet på nära håll – du sår ett frö som växer upp till en stor planta som sedan kan föda dig och din familj. Visst mår man bra av det?

Dessutom när du pysslar med din odling fokuserar du på något positivt istället för på oron.

Jag tänkte kika lite närmare på vad man faktiskt kommit fram till när man forskat kring odling och välmående – för självklart finns det forskning även på det området!

 

Trädgårdsterapi

Visste du att trädgårdsterapi har funnits lika länge som läkekonsten funnits? Hippokrates, som levde mellan 460 – 377 f kr, tog bort allt vad som handlade om religion och myter när han försökte grunda en medicinsk vetenskap. Han menade att kost, natur och levnadsvanor hade en avgörande betydelse för att både finna som upprätthålla en god hälsa. Klimatet och naturen hade en avgörande roll för hälsan. Han anlade ett sjukhus på ön Kos, med ett gott klimat i en större glänta i en stor skog, vid en bäck. Tillhörande sjukhuset anlades en läkande trädgård. 

Idag hos oss i västvärlden är just begreppet trädgårdsterapi ett ganska okänt, eller relativt nytt fenomen. Det är främst i USA och Storbritannien som man forskat kring begreppet och det är kanske framför allt inom arbetsterapin som trädgårdsterapi kommit att bli ett eget kunskapsområde. Framför allt vid utbrändhet och rehabilitering ut från detta använder vi oss av det idag. Men man använder också trädgårdsterapi i arbetet med dementa och för barn med funktionsnedsättningar. 

Men det som visat sig under forskningens gång är att trädgård, jord och natur har en betydande roll för måendet hos många fler, på olika sätt och det kommer att bli spännande vad mer framtiden kan utvisa för forskningsresultat på området. 

 

Jorden, vad gör den med oss?

Visste du att det har gjorts vetenskapliga undersökningar på varför människor som exempelvis lider av depression mår så mycket bättre av att hålla på och påta i en trädgård? Och det visade sig att det inte enbart är det gröna och naturen, som vi ju annars vet är läkande, som hade påverkan, det är faktiskt själva jorden som bidrar mycket där. Det finns mikrober i jorden som vid kontakt med vår hud hjälper till att öka serotoninproduktionen – ett må-bra-hormon. Det räcker att äta av grönsakerna som odlats i trädgårdslandet för att få i sig av de här mikroberna, men att påta i jorden själv och odla, för mycket mer med sig. Dessutom har det visat sig att i familjer där någon odlar och/eller vistas i en utomhusmiljö rik på växtlighet, är tarmarnas mikrobiota rikare på de bakterier som förknippas med bättre hälsoeffekter.

Det som är spännande mer här är att man börjat forska kring om de här mikroberna även kan ha effekt på den kognitiva förmågan och sjukdomar som Crohns sjukdom och reumatoid artrit. Jag följer med spänning det här!

 

Naturen ger oss hopp

Naturen inger oss även hopp genom att vi ser hur något hoptorkat och dött åter går att väcka till liv, när våren kommer och med hjälp av näring, vatten och lite omsorg. När vi ser det reflekterar vi (oftast omedvetet) över det här och känner lite mer hopp och får framtidstro. 

 

Odlingssätt

Det finns idag många olika sätt att odla även för dig som bor i lägenhet inne i stan. Många skaffar kolonilott, men det kan vara både dyrt och vara långa köer för att få en odlingsplätt. Ett sätt då är att dela den med någon för att få ner kostnaden. Men det går även att prata med fastighetsägaren om att exempelvis ha en ”tillsammans-odling” på gården till hyreshuset. Det förekommer på flera ställen idag och det ger då fler effekter än enbart på hälsan. Bland annat genom att integrationen blir bättre då olika nationer kan mötas i det arbetet och lära av varandras kunskaper. Men även kontakten mellan olika generationer kan bli på ett naturligt sätt, genom att både unga och äldre odlar tillsammans och drar nytta av varandras kunskaper. Ha en dialog med övriga hyresgäster och fastighetsägaren om du känner att du skulle vilja odla fast du bor i lägenhet. Det finns säkert fler och går förmodligen att ordna. 

Sedan finns så klart den hydroponiska odlingen (odling i vatten och näringslösning) du kan ha inomhus. Och det är ju bra just för att producera ätbart, nackdelen är ju att du inte får den här viktiga jordkontakten då. 

 

Här är några länkar för dig som vill läsa lite mer i ämnet:

Stadsodling och koloniträdgårdar

Naturen som botemedel

Utomhusterapi

 

 

 

 

Comments powered by CComment