Trötthet
Det här med att känna sig trött är något som nog vi alla upplevt någon gång och som ibland kan oroa oss. Vi kan tycka att efter sommar och semester (förhoppningsvis har du haft semester) borde vi vara pigga och redo för att köra igång arbete eller skoljobb med nya pigga tag. Men så hinner det gå en vecka eller två och vi är såå trötta igen. En del av förklaringen här kan då vara omställningen i ljuset som faktiskt sker på sensommaren, då dagarna åter blir kortare och vi får mindre med sol. Är det dessutom som det varit nu, totalt igen-mulet och regnigt under längre perioder kan det kännas som om ljuset försvunnit för gott för i år.
Men i väldigt många fall beror tröttheten helt enkelt på en felaktig kost och en inte fullt så bra livsstil som vi skulle behöva ha.
Men hur vet man skillnaden mellan trötthet och trötthet?
Vad är extrem trötthet?
Ja det är alltså som jag sa mer än enbart ett behov av att sova. Det handlar mer om att känna sig utmattad, få svårt att fungera normalt och koncentrera sig och kanske t o m en känsla av att ögonen vill åka ihop även när man står eller sitter och pratar med någon.
Normal trötthet
Mer normal trötthet är den som kommer av att exempelvis ha tränat eller när du sovit dåligt.
Och så finns det den tröttheten som kommer efter en infektion, en trötthet som även den kan vara ganska långvarig då.
Trötthetssyndrom
Det är mer än extrem trötthet och det påverkar det centrala nervsystemet och gör så att den drabbade har svårt att klara av vardagens olika bestyr. Men istället för att jag ska försöka gå in på detta otäcka och fruktansvärt besvärliga tillstånd, länkar jag till hjärnfonden här:
Vilka är då de viktigaste orsakerna till trötthet?
Stress är en mycket stor faktor, kanske ihop med för mycket eller för tufft jobb och så sömnbrist på det.
Men även en del läkemedel kan ligga bakom ständig trötthet, liksom alkohol och droger då naturligtvis.
En obalanserad kost med för mycket socker och fett kan skapa obalanser i kroppen som visar sig i form av trötthet, liksom mineralbrist som lätt uppstår vid felaktig kost – t ex järnbrist.
Sjukdomar bakom
Men det kan också vara så att det finns en sjukdom bakom din ständiga trötthet. Exempelvis diabetes eller hypotyreos (försämrad funktion hos sköldkörteln). Men även sjukdomar som Parkinson, artrit, KOL eller hjärtsvikt där kroppen måste jobba hårdare för att fungera skapar en trötthet.
Vem kan drabbas?
Vem som helst, självklart! Men risken ökar med ålder och p g a sjukdomar och åldrande. Den som är överviktig, stressad eller deprimerad löper också en större risk att drabbas av extrem trötthet.
Går det att behandla?
Först och främst måste man hitta orsaken till tröttheten. Är det en bakomliggande sjukdom så behandlar man naturligtvis den. Är orsaken mer oklar kan läkaren behöva ställa fler frågor och ta lite mer prover för att se om det finns en mer dold sjukdom bakom, eller om det handlar om det psykiska måendet (om det kanske beror på stress man inte själv är klar över att man upplever. Stress kan ju bero på så mycket mer än enbart att ha för mycket att göra och du kanske inte själv har förstått hur stressad du faktiskt är).
En omläggning av livsstilen är oftast den effektivaste nyckeln!
Kan man förebygga trötthet?
Precis som för allt annat som gäller kroppen och hälsan så spelar livsstilen en avgörande roll även här.
När du känner dig trött är det lätt att ta lite mer kaffe, choklad eller andra sötsaker för att försöka piggna till. Men det ger en kortvarig effekt och förvärrar faktiskt tröttheten på lång sikt (blodsockersvängningar påverkar tröttheten).
För att öka energinivån kan du istället äta en nyttig frukost och äta en välbalanserad kost med mycket grönsaker och färsk frukt, ät nyttiga mellanmål istället för sötsaker, dricka tillräckligt med vatten och så glöm inte att ta dig tid för att slappna av! Ta för vana att göra en mindfulnessövning 10 min om dagen, den tiden har du.
Mat som innehåller mycket B-vitaminer och järn hjälper kroppen att få energi och bibehålla den.
Se över om du har många stressfaktorer i ditt liv och försök att hålla nere på det. Träning är ett bra sätt att minska på stressen och samtidigt öka energin, men det är viktigt att inte träna för hårt.
Ha också en regelbunden rutin för sömn, då minimerar du risken för sömnproblem.
Hur kan vi äta för att motverka tröttheten?
Idag finns det en ny trend att man ska hoppa över frukosten, det ska vara ”bättre” för oss och ingår oftast i någon form av periodisk fasta. Men det är faktiskt så att frukosten får dig att hålla fokus bättre på dina arbetsuppgifter. Om du känner att du måste hålla på med den här formen av fasta, att du faktiskt mår bra av det på andra sätt, lägg då ditt sista mål senast 18.00 på kvällen, så ”tillåts” du att äta frukost morgonen därpå. Och en frukost kan se väldigt olika ut, det innebär inte att du måste äta gröt på morgonen, det funkar fint med en naturell yoghurt och/eller ett kokt ägg. Frukosten förebygger tröttheten som annars lätt kommer under förmiddagen.
Vilka livsmedel är extra bra mot trötthet?
Ät fullkornsbröd, det är fullproppat med B-vitaminer, bra kolhydrater och fibrer.
Magert rött kött är den bästa källan till järn, men äter du inte kött se till att få i dig baljväxter istället.
Ägg är en bra källa till järn oc B-vitaminer.
Gröna bladgrönsaker är fulla med folat och A-vitamin.
Te istället för kaffe – L-teanin, den naturliga aminosyran i te, gör att du blir avslappnad men alert på samma gång. Men tänk på att dricka kaffe och te mellan måltiderna eftersom de hämmar upptaget av järn.
Undvik att bli uttorkad – drick vatten från frukosten och under dagen.
Förslag på hur en dags måltider kan se ut för att motverka trötthet
Frukost naturell yoghurt med färska bär och lite frön som topping.
Mellanmål grönt te, en fullkornssmörgås (gärna en smörgås med hela frön) med lite grönsaker och ost på.
Lunch en linssallad med paprika, rödlök, bladspenat och fetaost, samt lite vinägrett med olivolja till.
Mellanmål på e m en fruktsallad, kanske med lite naturell yoghurt till.
Middag en proteinkälla, som exempelvis kött eller fisk med svampsås, sötpotatis, kokta bönor, morötter och broccoli.
Comments powered by CComment