Det brukar sägas att rötmånaden börjar i slutet av juli-början av augusti, men det som egentligen spelar in är hur varmt och fuktigt det är ute. Så med andra ord har ”rötmånaden” varit i full gång länge nu, med tanke på de varma och fuktiga perioder som redan varit. Även om temperaturerna för tillfället har sjunkit lite, är det fortfarande fuktigt och varmt ute, så lite eftertanke på hur man hanterar matvaror är fortfarande på sin plats.

 

Vad är det som sker under den här perioden då?

Jo, bakterier och mögelsvampar trivs när det är varmt och fuktigt och växer till med rekordfart då och det handlar om sådana bakterier som gör oss sjuka. 

 

Vad kan man göra för att minimera riskerna för att bli sjuk av maten nu, eller för att onödigt mycket matsvinn ska bli eftersom man ”vill vara på den säkra sidan”?

 

  • Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror kommer att gå åt. Den mat som far fram och tillbaka från kylskåpet blir fortare dålig än om den fått stå kvar i kylen tills den ska användas. T ex smörgåspålägg; ta fram skinka, skivad leverpastej eller vad du har för pålägg på ett fat, så att det lagom går åt just till den måltiden och låt resten av skinkpaketet vara kvar i kylen.

  

  • Se till att kyl och frys håller kylan som de ska; kylen +4° och frysen -18°

 

  • Håll den varma maten varm hela tiden och den kalla maten hålls kyld hela tiden. Kyl sedan ned ev överbliven varm mat snabbt med hjälp av kylblock eller kallvattenbad, innan det snabbt får åka in i frysen eller kylen sedan den kallnat.

 

  • När du åker och handlar, ha med en kylväska med ordentligt frysta kylklampar, där kyl- och frysvaror får vara tills man kommer hem och snabbt kan stoppa in dem i kyl och frys. 

 

  • Även under rötmånaden är det ”titta, lukta och smaka” som gäller. Känns matvarorna okej är de okej att äta. 

 

  • Nu är det att tänka kortsiktigt som gäller - inga storköp utan köp mindre mängder som går åt istället. 

 

  • Var extra försiktig när det kommer till känslig mat, som t ex köttfärs. I malt kött har bakterierna större yta att angripa och de utvecklas mycket snabbare. Extra viktigt alltså att hålla färsen kall från affären och hem och använd den helst samma dag, annars packar du om den (med nytvättade händer) i fryspåsar som plattas ut ordentligt, så att färsen fryser in snabbare. Samma försiktighet bör iakttas även då det kommer till kyckling och fisk. Låt köttfärs och kyckling bli ordentligt tillagade helt igenom. 

 

  • Var noggrann med handhygienen och tvätta händerna ofta vid tillredning av matvaror, använd rena redskap och ha olika skärbrädan till olika matvaror - en till grönsaker, en till kött och fisk, en till kyckling. 

 

  • Till varma sommardagar hör picknick. Använd kylväskan med ordentligt frysta kylklampar och var även här noga med handhygienen - när det inte finns vatten att tvätta händerna i fungerar alcogel också bra.  

 

 

 

 

Comments powered by CComment