Blodtrycket och socker eller salt, vilket är värst?

 

Vi har ju fått lära oss hur illa salt är för vårt blodtryck, men hur är det då med socker?

Allra först tänkte jag gå igenom helt kort vad blodtrycket gör för oss. 

 

Blodtrycket

För att alla delar och organ i kroppen ska få sitt behov av näring, syre, hormoner och signalsubstanser i en lugn och jämn takt, är det viktigt att blodtrycket i de stora artärerna hålls på en jämn nivå. Det tryck som uppstår i kärlen när hjärtat pumpar ut blodet till blodkärlen är det som kallas det övre trycket. Det tryck som finns i kärlen mellan hjärtslagen kallas det undre trycket. 

Om trycket blir för högt riskerar vi att råka på exempelvis hjärtinfarkt, förmaksflimmer eller stroke. Och så många som en tredjedel av Sveriges vuxna befolkning har högt blodtryck. Visste du dessutom att många går runt med ett för högt blodtryck utan att vara medvetna om det? Det är alltså en god idé att hålla kontinuerlig koll på sitt blodtryck. Idag kan du gå in på ett apotek för att få det kontrollerat och dessutom då få reda på om du ligger för högt och bör kontakta din läkare för det. Det kostar lite, men kan vara mycket väl investerade pengar. 

 

I normala fall är blodtrycket som lägst på natten. På morgonen och under dagtid blir det lite högre för att sedan under kvällen sjunka igen. 

 

Med åldern blir blodådrorna mindre elastiska och då blir ofta blodtrycket förhöjt. Det är alltså en god idé att med stigande ålder ha lite mer koll på vad du bjuder din kropp på.

 

Vad påverkar ditt blodtryck?

Det finns många olika orsaker till att ett blodtryck blir högt. Det jag tänker ta upp här är vad som gäller levnadssättet.

 

·      Alkohol påverkar ditt blodtryck och det kan vara en god idé att minska mängden alkohol eller sluta helt med det om du får för högt blodtryck. 

Läs mer här om alkoholens effekter.

 

·      Stressar du mycket påverkas ditt blodtryck negativt. Tänk över din situation och försök att minska på det du försöker hinna under din vakna tid. Prioritera dig själv och ditt liv – ge dig en välbehövlig vila varje dag, då både kropp och tanke får koppla bort alla måsten. Prova gärna meditation eller mindfulness, eller lägg in en halvtimma lugn promenad (stäng av mobilen under tiden) gärna i en park eller skog. Oavsett årstid kommer du att ”landa” i din kropp igen om du regelbundet ger dig den här tiden. Det är du värd! Mindfulness och meditation, ett tidigare inlägg

 

·      Motion påverkar blodtrycket positivt och kan hjälpa till att sänka ett för högt blodtryck. Motionerar du inte redan regelbundet är det en bra idé att börja med det nu. Du behöver inte börja att kämpa som en elitidrottare, utan börja med att öka på din vardagsmotion för att göra det mer hanterligt (om du inte är en van motionsutövare). Ta cykel eller gå i stället för bil eller buss. Välj trapporna så ofta du kan i stället för hiss. Ja kort sagt välj det sätt som får dig att röra dig mer i vardagen. Och när du känner att tid och ork byggts upp, rör dig lite mer intensivt ett par gånger i veckan till att börja med – du behöver inte börja jogga eller löpträna, skaffa ett par stavar och gå med dem. Stavgång ökar pulsen mer än en vanlig promenad gör. Toppen!

 

·      Om du väger för mycket kan det göra mycket för ditt blodtryck om du går ned i vikt. Bara några kilo gör skillnad!

 

·      Lägg om kosten till mer frukt och grönt, det har en positiv effekt på ditt blodtryck. 

 

Och så kommer vi in på det här med salt och socker och hur dessa påverkar ditt blodtryck.

Vi har lärt oss sedan tidigare att salt i för stora mängder är skadligt för oss och vårt blodtryck. Så att minska på salt med mycket natrium i kan vara en god idé och i stället ex använda ett örtsalt med mindre natrium i. Så här står det på Livsmedelsverket om detta: 

Det finns salt och örtsalt som innehåller mindre mängd natrium än vanligt bordssalt. Läs på förpackningen! Och glöm inte att välja joderat. 1 gram natrium motsvarar cirka 2,5 gram salt. En produkt som innehåller 0,5g natrium innehåller alltså inte lika mycket som en produkt med 0,5g salt, utan 2,5 gånger mer salt = 1,25 gram salt. ” slv.se Här kan du läsa hela salt – råd på SLV:s hemsida.

Och så den goda lakritsen! För den är hemsk för vårt blodtryck, suck! Lakrits innehåller nämligen ett ämne som kan höja blodtrycket hos vissa. Och tillhör du dem så räcker det med en liten mängd för att du ska påverkas. Vet du med dig att du har för högt blodtryck är det alltså en mycket god idé att undvika lakrits. Och då kommer vi in på det som är en spännande koppling från amerikanska forskare. De hävdar nämligen att socker är en större bov och anledning till för högt blodtryck än vad salt är! Det handlar om att allt för höga sockernivåer i blodet påverkar en del i hjärnan som orsakar en snabbare hjärtfrekvens och därmed ökar trycket i ådrorna. Kanske inte så konstigt då om just lakrits blir extra dåligt om även socker är en stor bov i dramat?

Det här tänker jag (obs! mina tankar och inte vetenskapligt belagda) inte är så konstigt eftersom det redan finns bevis för att förhöjt blodsocker skadar både stora och små blodkärl. En person med typ 2 diabetes riskerar att få hjärtinfarkt p g a tilltäppta ådror till hjärtat eftersom hos en diabetiker bildas fler förträngningar i dessa kärl. Och är det då så att socker påverkar oss alla så här, och att vi äter alltmer sötsaker, finns det en klar anledning till att en stor del av befolkningen går runt med ett för högt blodtryck, kanske utan att veta om det. Hur som helst så ska det bli oerhört spännande att följa den här utvecklingen och forskningen kring sockrets negativa effekter på oss. Det kanske är just det här beviset som behövs i så fall för att vår regering (och alla andra ute i världen för den delen) vågar att införa sockerskatt. För med tanke på hur mycket sjukdomar som kostar statskassan pengar, sjukdomar som kanske kommer från ett ursprungligt för högt blodtryck, måste det in mer pengar till vården och sockerskatt vore ju något som skulle ge ett tillskott till den kassan. 

 Här finns ett par länkar om du vill förkovra dig lite mer:

Bättre metoder behövs för att förstå sockrets effekter på kroppen

Högt blodtryck 1177

 

 

 

 

Comments powered by CComment