Fett smart, eller fettsmart.

 

 

Denna vecka kommer en liten och komprimerad sammanfattning om fett och dess betydelse för oss och vår hälsa. Att trenden med exempelvis LCHF rent av kan vara farlig under ett längre perspektiv, har stötts och blötts i media och det finns mycket tyckande och tänkande kring detta. Jag hoppas att den här sammanfattningen kan vara till lite hjälp för dig som känner att du vill tänka till kring din hälsa och ditt mående och har funderingar just kring fettet i kosten och som har tröttnat på alla motstridiga "fakta" i media. 

 

Det här med fett, vad som är bra och dåligt kan tyckas vara en hel djungel och svårt att reda i många gånger. Mycket beror på ”nya rön” som på löpsedlarna låter som det är den nya sanningen och som du bara MÅSTE följa, annars dör du NU. Flera av rönen kommer förmodligen på sikt att bli en sanning, men flera av dem ratas gång efter annan när olika länders forskning ställs samman, vilket görs med antal års mellanrum – för det tar inte enbart ett par år att få fram ett vetenskapligt förankrat belägg för något. Problemet är väl att de som forskar måste visa på resultat ganska så snabbt för att få mer forskningsanslag, och då blir de första resultaten snabbt upplockade av journalister som sedan kablar ut de här resultaten som om de nya rönen vore helt vetenskapligt förankrat = sanning redan. 

Men det var inte forskningens problematik det här skulle handla om nu, utan lite info om fetter så att du själv kan tänka till vad som faktiskt kan vara bra för dig. Och för att göra det så lägger jag helt enkelt in ett inlägg från tips som jag gjort tidigare.

 

Hjärnan består till stor del av essentiella fettsyror, vilket betyder att dessa fettsyror är livsnödvändiga och att vi får i oss dem via kosten. Får vi inte i oss av dessa essentiella fettsyror via kosten, innebär det kort och gott att hjärnan börjar ”svälta” och vi får svårare att koncentrera oss, får svårare att fokusera, kroppens hormoner påverkas negativt och fungerar inte som de ska, minnet påverkas negativt liksom inlärningsförmågan. Det är alltså inte bara de bra kolhydraterna som behövs för en väl fungerande hjärna och kropp, utan även rätt sorts fetter.

De essentiella fetterna behövs även för att immunförsvaret ska kunna fungera optimalt, för att synen ska kunna fungera bra, för att motverka blodproppar, för hudens funktioner och mycket mer. Livsviktiga bitar helt klart.

Det är som sagt inte enbart hjärnan som är beroende av fett, utan det behövs även för att kroppen ska kunna isolera mot kyla, och fett är precis som kolhydrater och protein energigivande.

Och så inte att förglömma - fett i kosten är nödvändigt för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K som finns i det vi äter. Fett är alltså ett mycket välbehövligt näringsämne, det enda man bör tänka på är att inte få i sig för mycket av de skadliga/dåliga fetterna. 

Vilka är de här rätta fetterna?

Ja det är ju de vegetabiliska oljorna och de feta fiskarna, vilka innehåller både enkolomättade och fleromättade fetter. De essentiella fettsyrorna hittar du bl a i nötter, nötsmör, oliver, avokado, olivolja, lax, makrill, strömming och öring. Bara godsaker med andra ord.

Och vilka fetter är det då vi ska passa oss för? 

Mättat fett som finns i kött och feta mejeriprodukter (fett kött, feta köttprodukter, smör, grädde, glass m m) bör vi hålla nere så mycket som möjligt, då forskningen visar på att mättat fett påverkar risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer, som exempelvis tjocktarmscancer.

Precis som mättat fett höjer LDL-kolesterolet så gör transfetter samma sak. Transfetter hittar vi i exempelvis industritillverkade kakor, tårtor och godis, men det finns även naturligt i smör och nötkött. 

Vad innebär det här rent konkret då alltså?

·       Jo, var inte rädd för fett, det behövs och är livsnödvändigt och betyder mycket för att vi ska kunna hålla koncentration och fokus på topp. Tänk dock på vad för slags fett det är du bjuder din kropp på.

·       Eftersom fett är energirikt är det lätt att få i sig för mycket, vilket samlas på kroppen för framtida energibehov. Dock har forskningen visat att det för hälsans skull har större betydelse vilken kvalité fettet har än hur stor mängd. Tänk till på om det fett du får i dig kommer från bra källor, d v s vegetabiliska oljor, margariner från bra oljor, feta fiskar och välj aktivt bort det som du vet innehåller transfettsyror (i alla fall största delen av tiden, någon gång ibland är faktiskt inte hela världen i sammanhanget), d v s köpta tårtor, godis, chips o s v.

·       Välj de nyckelhålsmärkta mejerivarorna, men byt även med fördel ut till exempel grädden när du kanske gör en brunsås/gräddsås mot en havre baserad variant. Då får du en fettsammansättning som är så mycket bättre och dessutom lite flytande fibrer mot inga alls i en konventionell grädde. 

·       Sikta på fisk 2 - 3 dagar/vecka, varav en av dagarna då är av en fetare fisksort, typ lax eller makrill. Variera gärna även med skaldjur. 

·       Ät gärna nötter och frön flera gånger i veckan. Det är både gott, ett mättande snack och innehåller essentiella fettsyror.

·       Tänk på att det mättade fettet är fast i rumstemperatur, medan ett fett med större andel omättat fett är flytande, lätt att hålla koll på alltså.

·       Gång efter annan i stora och globala forskningsprojekt och översyner av de kostråd som ges över världen, hamnar Medelhavskosten högst upp på listan, med en kost och optimal fettsammansättning i maten som toppar allt. Det som är positivt för oss är att det har visat sig att nordisk kost, alltså med mycket fisk, bär, grönsaker, fullkornsprodukter, rapsolja, magra mejeriprodukter och magert kött, fungerar precis lika bra.  

Läs mer om ”nordisk kost bättre för hälsan” här.

  

Här finns en liten jämförelse jag gjort mellan smör och olivolja. Vad jag vill ha sagt med det här är inte att du måste ge upp smöret helt om du tycker om det, nej inte alls. Men välj att använda det vid speciella tillfällen, alltså precis som med socker – använd det ibland och när du vill festa till det lite mer. Och om du tittar på fettprocenten på de här två produkterna så ser du att det här handlar INTE om en rädsla för fett, tvärtom – olja innehåller alltid 100 % fett, men det handlar då om betydligt bättre fetter. Behöver du hålla nere på fetthalten så tänk på att inte använda för mycket olja. 

 Om du vill läsa mer om kolesterol och vad det faktiskt även är bra för så finns det en länk här - kolesterol.

 

Smör 80 %

Olivolja jungfru 100 %

kcal

729 kcal

kcal

884 kcal

Mättat fett

55 g

Mättat fett

13,8 g 

kolesterol

256 g 

kolesterol

0 g

Enkelomättat fett

19,1 g

Enkelomättat fett

73,8 g 

Fleromättat fett

3 g

Fleromättat fett

7,9 g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments powered by CComment