Solskydd och hudvård inifrån

 

Att utsidan speglar det vi äter har du säkert hört förut. Just det där med att äter du mycket godis, chips och skräp så kommer det till slut att synas i ditt ansikte och på din hud genom kanske mer plitor och finnar än vanligt, kanske blir din hy extra fet och oljig och känns inte så där vidare värst kul. Huden är vårt största organ, som speglar precis hur du mår. 

 

Men visste du att du kan äta dig till en del av ditt solskydd också? Och visste du att om du har svårt att bli solbränd kan det bero på att du har för låga värden av D-vitamin? Om du vet med dig att du är känslig för solen eller kanske ska tillbringa mycket tid i solen, kanske utomlands, är det en god idé att börja bygga upp ditt solskydd inifrån med rätt näringsämnen. 

När du utsätter din hud för alltför kraftig solstrålning, bryts celler ned och inflammationer uppstår. Men du kan alltså äta dig till bra nivåer av omega-3, karotenoider, lykopen och D-vitamin, vilka alla hjälper till att skydda huden och cellerna/cellmembran och bygga upp din hud. Även antioxidanterna som E-vitamin och C-vitamin är självklart nödvändiga de också. Det har visat sig att vid ett tillräckligt intag av antioxidanter bränns inte huden lika lätt, utan blir lättare brun i stället. 

Vi tar och tittar lite närmare på de här ämnena:

 

Karotenoider

Betakaroten, som är en antioxidant, skyddar din hud inifrån samtidigt som den hjälper dig att få en finare solbränna. Men alla karotenoider skyddar din hud mot solen. När du väljer färgrik mat, som t ex morot, sötpotatis, gurkmeja, gröna blad som spenat o s v, arbetar de och hjälper din hud att förbereda sig inför solbad. 

 

Lykopen

Lykopen är även den en karotenoid och ger t ex tomat och vattenmelon en röd eller rosa-röd färg. Det forskas mycket kring lykopen och det anses vara en av de kraftfullaste antioxidanterna. Det har bland annat visa sig motverka olika slags cancer, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. 

Tomater och produkter som är framställda av tomater innehåller mest lykopen av alla livsmedel. Men det finns även lykopen i t ex nypon, blodgrape, aprikoser, paprika, papaya m fl. 

 

D-vitamin 

D-vitamin finns i två olika varianter, en som kommer från animaliska livsmedel och en som kommer från vegetabiliska livsmedel. Men som du säkert redan vet så tillverkas D-vitamin även genom solens bestrålning på huden under sommarhalvåret. Om du är ute och är barärmad upp till 15 minuter 2 - 3 gånger per vecka under sommaren, bildar kroppen själv D-vitamin som motsvarar ett dagligt intag av 5 - 10mg. Det finns undantag här; om du t ex är mörkhyad och av religiösa skäl bär heltäckande kläder, då räcker inte solens strålar riktigt till här i Sverige utan ett kosttillskott kan mycket väl behövas. Prata med Vårdcentralsläkaren eller dietist där för att få en rekommendation. 

Under vinterhalvåret behöver alla ta extra D-vitamin. Jag brukar tänka att alla månader med ett R i sig behövs det tillskott, så är det lite lättare att veta under vilken period man bör ta tillskottet. 

 

D-vitamin behövs för att motverka inflammationer, bidrar till att bibehålla en normal kalciumnivå i blodet, behövs för att immunförsvaret ska fungera optimalt och kan bland mycket annat hjälpa till att motverka autoimmuna sjukdomar (som MS, diabetes, glutenintolerans m fl). D-vitamin behövs för att motverka inflammationer, bidrar till att bibehålla en normal kalciumnivå i blodet, behövs för att immunförsvaret ska fungera optimalt och kan bland mycket annat hjälpa till att motverka autoimmuna sjukdomar (som MS, diabetes, glutenintolerans m fl). Och idag vet man att D-vitamin bidrar till att motverka cancersjukdomar i bland annat tjocktarmen, prostatan och brösten. 

Med andra ord – ett av våra viktigaste vitamin.

 

Du hittar främst D-vitamin i kantareller och feta fiskar. Men det finns även i berikade mejeriprodukter, berikad havredryck och ägg. Och så solens strålar på vår hud förstås!

 

 

C-vitamin

C-vitamin är en annan av våra välbehövliga och kraftfulla antioxidanter. Det hjälper till för att vi ska ha ett välfungerande immunförsvar, men behövs även för bindväven samt när hud och slemhinnor bildas. 

Finns som du säkert redan vet i frukt och bär, men de flesta grönsaker innehåller även de C-vitamin. Bra C-vitaminkällor är paprika, papaya, jordgubbar, broccoli, blomkål, apelsin och vitkål. Men även t ex gröna ärtor och tomat är goda källor till vitamin C. 

 

 

E-vitamin 

E-vitamin är en kraftfull antioxidant som skyddar våra vävnader mot nedbrytning och verkar fungera antiinflammatoriskt. 

Du hittar E-vitamin i framför allt frön, sötmandel, hasselnötter, vegetabiliska oljor, vetegroddar. Men det finns även i avokado, gröna bladgrönsaker, ägg, mjölk och fullkornsprodukter. 

 

Omega-3 

Den här fettsyran hjälper till att reducera inflammation i huden och hjälper även till att skydda den mot hudcancer.

Du finner Omega-3 i feta fiskar, men tillhör du dem som inte kan eller vill äta fisk så finns det även gott om Omega-3 i valnötter. 

 

Så en liten sammanfattning

Så kallad ”solskyddsmat”, alltså det som ger ett naturligt solskydd, innehåller alltså antioxidanter som hjälper till med att förhindra hudskador och hjälper även till inifrån ibland med att reparera befintliga hudskador. 

 

Vattenmelon innehåller karotenoider som lykopen, betakaroten och alfakaroten, vilka har en solskyddande effekt på huden från insidan. Så med andra ord, när sommaren kommer och det finns fina vattenmeloner att köpa – passa på att frossa i denna läckerhet. Det är bra både som solskydd inifrån och som bra vätskekälla i värmen. 

 

Och som du säkert redan upptäckt i listan med olika näringsämnen här ovan så innehåller flera av våra vanliga grönsaker och frukter olika slags vitaminer vi så väl behöver. Så ät av regnbågens alla färger från bär, frukt och grönsaker varje dag. Och nu när sommaren är här kommer vi att få tillgång till massor av bra frukter, bär och grönsaker från närodlingar – frossa i det!

 

Och till slut, kom ihåg att även använda solkräm med en ordentlig solskyddsfaktor, för hur det är så kan vi inte enbart äta oss till ett gott och naturligt solskydd utan behöver även skydda huden utifrån.

 

Comments powered by CComment