Du har nog både läst och hört talas om det – antiinflammatorisk kost. Men vad ÄR det egentligen och är det så krångligt som det kan låta?
Denna vecka tänkte jag göra ett försök att reda ut begreppet lite.
Till att börja med behöver vi titta på det här med inflammationer i kroppen och vad det är. En inflammation är kroppens försvar mot till exempel en skada eller en infektion. Kroppens immunförsvar reagerar med en inflammation för att bli av med de här ”inkräktarna” och sedan försvinner inflammationen när det arbetet är utfört. Men det händer att kroppens immunförsvar reagerar alldeles för kraftigt och skadar eller till och med dödar kroppen. Ett exempel på det var när Covid skördade unga dödsoffer. Unga människor har oftast ett mycket aktivt immunsystem, vilket alltså kan vara till en nackdel vid vissa tillfällen.
Då och då händer det att den här attacken/inflammationen inte upphör. Det kan bero på genetiska anledningar, men oftast handlar det om ett sämre sätt att ta hand om sin kropp och hälsa på, t ex rökning, högt blodtryck och en felaktig kost. Och det är då vi pratar om enlåggradig inflammation. Det är en lurigare slags inflammation som vi till en början inte märker av, den ligger där liksom i bakgrunden och väntar. Det den gör är att kroppen har en konstant nivå av inflammation, som på sikt gör att vi får en ökad risk för bland annat cancer, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Förenklat skulle man kunna säga att kroppen hamnar i ett stresstillstånd och den här stressen skapar alltså inflammationer som även kallas för ”tysta inflammationer” eller alltså låggradig inflammation.
Även om nu den låggradiga inflammationen handlar om genetiska orsaker eller om ett felaktigt levnadssätt, kan vi både förebygga och ta hand om den vid en omläggning av livsstilen. Enkelt men ack så svårt många gånger, eller hur?!
Hur gör vi det då?
Om vi börjar med kosten så är Medelhavskosten eller den Nordiska kosten är det som oftast poppar upp när vi hör talas om att motverka en låggradig inflammation. Det är en del av lösningen skulle jag vilja påstå, men långt ifrån hela sanningen. Vi måste se på oss själva med ett holistiskt synsätt helt enkelt.
Det betyder alltså att vi måste se till helheten – en del påverkar en annan, både i positiv och negativ riktning. Helheten är alltså att se till helheten vi mår bra av, det fysiska, det sociala, det psykiska, det känslomässiga och det andliga.
Och så återkommer vi här till det ständiga påpekandet om att vi MÅSTE röra på oss mer! Motion som anpassas efter vad din kropp säger till dig är nödvändigt för att sänka inflammationen i kroppen och rörelse/motion hjälper till att släppa på de muskelspänningar som uppstår vid smärta.
Vi behöver också tänka till på hur och vad vi stoppar i oss för livsmedel. Googla på medelhavskost eller nordisk kost så kommer du få massor av bra tips och recept.
Men se även över hur du mår psykiskt och emotionellt. För även dessa bitar spelar in i det här med inflammationer. Man har faktiskt kunnat konstatera att ett sämre psykiskt mående ofta hänger ihop med just inflammationer. Mår du psykiskt dåligt äter du oftast sämre, med mer dåliga fetter och mycket socker, vilka är riktiga inflammationshöjare.
Jag kan bara ta mig själv som ett klockrent exempel på hur kost, motion och psyke kan hjälpa kroppen vid inflammationstillstånd. Min fibromyalgi är som värst under de kalla och råa årstiderna (vilket alltså är under en mycket stor del av året, jag vet och jag känner det). Är det mycket stress och press inblandat som gör att jag inte tycker mig ha tiden till träning och att laga bra mat, då fullkomligt exploderar det och jag får ont i varje liten fiber och inga tabletter hjälper. Till slut sätter det sig i magen också och magkatarren kommer som ett brev på posten. Men om jag då börjar att träna, vilket blir yoga som är den enda träningsform min kropp klarar då samt promenader och även avsätter en stund varje dag till meditation, då landar jag psykiskt och det blir alltid lättare att hitta tiden till att laga bra mat från grunden (nej det handlar inte om några avancerade långkok utan helt enkelt enkel och hemlagad kost). Om det blir bättre i kroppen då också? Både ja och nej. Men med rörelse, den träningsform du känner att just din kropp klarar, blir faktisk smärtan mindre. Och när man landat lite psykiskt blir den smärta som finns betydligt lättare att hantera. Så med andra ord, ett holistiskt tänkande ÄR bra mot inflammationer!
Avslutningsvis vill jag säga; det är aldrig för sent att börja ta hand om sig! Det du gör idag för dig själv har du igen i morgon och under längre tid fram över. Talesättet att din kropp är ditt tempel är bra och säger allt tycker jag!
Nästa vecka tänkte jag att diskussionen ska få handla om hur du kan äta dig till solskydd bland annat.
Comments powered by CComment