Denna vecka tänkte jag roa mig med lite olika påståenden som du säkert har hört någon gång och som ibland kan vara svåra att veta om de är sanna eller inte.
- Rå mat är nyttigare.
Nej det är faktiskt oftast tvärtom, eftersom kroppen lättare kommer åt näringsämnen och vitaminer från grönsakerna när de börjat tillagas. Däremot är det klokt att välja ett skonsammare sätt att tillaga grönsakerna på, som exempelvis att ångkoka kål, broccoli, svamp, spenat och morötter.
- Mikrovågor förstör maten.
Nej, mikrovågor förstör inte maten. Det är inte avgörande HUR du värmer upp maten du ska äta, det är HUR HÖG värmen är och HUR LÄNGE maten utsätts för den som avgör hur mycket av näringsämnena som förstörs. Det är snarare så att har du enbart en eller ett par portioner som ska värmas eller tillagas i mikrovågsugn, så går det fortare och det förstörs således mindre med näringsämnen.
- Det du äter efter 18.00 gör att du blir fet.
NEJ! Det händer inget mirakulöst med kroppens förbränning efter klockan 18.00, som gör att allt stannar av. Det handlar om det totala energiintaget under dagen och om du förbränt mer än du fått i dig och åtminstone ligger i energibalans. Däremot är det mycket lättare att överäta, då man kanske ofta äter vid den tiden framför TV:n och det lättare slinker ner mer av de mindre bra valen. Då man är trött, men istället för att lägga sig är uppe ett tag till, börjar hjärnan och kroppen skrika efter snabba kolhydrater och suget efter kombon salt, sött och fett blir ofta ett faktum.
- Mineralsalt är nyttigare än vanligt salt.
Ja faktiskt. Vanligt salt, kan orsaka högt blodtryck vilket i sin tur innebär en ökad risk för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och skador på njurarna. Livsmedelsverket råder därför att man ska byta ut vanligt salt mot mineralsalt som innehåller mindre mängd natrium. Det här tänker jag ta upp lite mer ordentligt i ett kommande inlägg.
- Ljus choklad innehåller mer kalorier än mörk choklad.
Det är inte sant. Vid en jämförelse mellan 100 g ljus choklad och 100 g mörk choklad 70%, är kaloriinnehållet t o m lite högre i den mörka chokladen. Däremot innehåller mörk choklad betydligt mer av folat, kalium, magnesium, selen och zink, än vad den ljusa chokladen innehåller. Du äter dock inte lika mycket och lika lätt av mörk choklad som av den ljusare, så i slutänden kan det sammantagna kaloriinnehållet bli betydligt mer om du äter ljus choklad istället för mörk.
- Detox behövs för att hjälpa organen att rensa gifter.
Nej, lever och njurar avgiftar=detoxar våra kroppar hela tiden. Den positiva effekten människor upplever med detox beror på uteslutandet av mat med lågt näringsvärde, ohälsosamma fetter, mycket socker och ett överskott av animaliska produkter. Alltså sammantaget sådant som annars får oss att känna oss svullna, dästa och ”orena” rent allmänt. Produkter som påstås hjälpa kroppen detoxa och som ska hjälpa huden att bli slätare, som ska öka ämnesomsättningen o s v, har störst effekt på tillverkarens bankkonto. Något annat som jag kan tycka att man ska tänka till kring när det kommer till detox, är att alla de gifter vi utsätts för hela livet- vi andas in gifter hela tiden, vi får i oss gifter när vi äter och dricker och vid en detox som fört med sig snabb viktnedgång, frigörs fettlösliga kemikalier i våra kroppar som då plötsligt blir en stor mängd på en och samma gång som kroppen ska ta hand om. Det här är även något att ta i beaktande när det kommer till ”bantning” med diverse pulverdrycker som gör att man rasar i vikt snabbt.
- Muskler väger mer än fett.
Nej, 1 kg muskler och 1 kg fett väger lika mycket, det är volymen på massan som skiljer. 1 kg muskler har mindre volym än 1 kg fett som är porösare, vilket innebär att musklerna tar mindre plats på kroppen än vad samma mängd fett gör.
- Kolhydrater gör dig fet.
Nej, det är inte kolhydraterna i sig som gör dig fet, utan att överäta av dem! Människan är allätare och en hälsosam kosthållning som t ex Medelhavsdieten (som för övrigt lägger sig på första plats för den hälsosammaste kosthållningen vid varje genomgång av alla kostråd som finns) innehåller mycket kolhydrater, men då i form av frukt, fullkornsprodukter och grönsaker. Tricket är att välja de långsamma kolhydraterna som finns i just frukt och grönt och fullkorn och välja bort sockriga drycker, raffinerade spannmål och tillsatt socker.
Kanske skulle ta ett inlägg om just kolhydrater också framöver? Under tiden kan du åter läsa inlägget om Socker och sötningsmedel.
- Om man går ned i vikt snabbt är sannolikheten större att gå upp igen större?
Ja faktiskt. Det beror på att vid en snabb viktnedgång, vid t ex en pulverdiet, utan att motionera, förlorar du muskelmassa och det är i musklerna förbränningen sitter. När du slutar att gå på dieten och återgår till din vanliga kost, förbränner inte musklerna i samma takt som du får i dig energi = kalorier och du går snabbt upp igen.
Hoppas du fått lite nytta och nöje av påståendena/myterna och nu lätt kan komma med ett riktigt svar på varför de inte stämmer, eller för den delen stämmer, om du stöter på dem igen.
Comments powered by CComment