Denna vecka tänkte jag presentera ett "gammalt" recept som jag har i en samling hemma, som passar bra in tillsammans med veckans tips och tanke, som handlar om immunstärkande kost.
Kycklingen innehåller mycket av det som hjälper till att stärka upp immunsystemet, som exempelvis B-vitaminer, järn, zink, magnesium och andra typer av mineraler och spårämnen som exempelvis selen.
Antioxidanter som C-vitamin får vi här från limejuicen och karoten från moroten. Att sedan kycklingköttet är magert är ytterligare ett plus, utan allt mättat fett som annars finns i rött kött och kycklingen är även proteinrik.
Jag börjar med ett litet tips kring palsternackorna; då stora palsternackor kan upplevas som lite träiga och tar lite längre tid att bli klara, så kan jag rekommendera att använda lite mindre palsternackor. För den som har åtkomst till persiljerot, kan det vara ett gott alternativ att byta ut palsternackan mot just persiljerot.
Visste du att palsternacka är en riktigt bra källa till kostfiber? Den är inte bara god utan också mättande med andra ord.
Du behöver:
4 kycklingfiléer
4 limefrukter (ekologiska då även skalet ska användas)
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin (matlagningsvin från mataffären duger fint)
2 msk flytande honung
Salt och peppar
500 g palsternackor
1 stor morot
4 cm färsk ingefära
1 röd chili
2 salladslökar
2 msk neutral olja (t ex rapsolja)
1,5 dl grönsaksbuljong
Gör så här:
- Skölj kycklingfiléerna och lägg dem i en skål. Pressa 3 limefrukter. Skala och hacka vitlöksklyftan. Blanda samman limesaft, vitlök, vitt vin, 1 msk honung, salt och peppar och häll blandningen över kycklingen. Låt marinera minst 30 min i rumstemperatur.
- Skala och strimla palsternackor och morot. Skala ingefäran och hacka den fint. Halvera och kärna ur chilin, hacka den fint.
- Riv skalet på den återstående limen och pressa den. Skölj och ansa salladslökarna och strimla dem fint. Sätt ugnens grill på 250°.
- Hetta upp oljan i en wok eller en stor stekpanna. Lägg i salladslök, ingefära och chili och fräs hastigt. Blanda ned palsternacka och morot, droppa över 1 msk honung och woka cirka 4 min. Låt kycklingfiléerna rinna av, lägg dem på ett galler och grilla i ugnen, 4 min på varje sida. Kontrollera att kycklingen är genomstekt, grilla annars ytterligare några minuter.
- Häll buljongen över grönsakerna och låt sjuda cirka 7 min på svag värme. Smaka av med salt och färskpressad lime. Strö över limeskal och servera till den grillade kycklingen.
En annan variant till palsternackswoken är att servera stekt eller grillad fläskfilé istället för kyckling.
Vill du ha bort palsternackan helt kan du istället använda enbart morötter. Smaksätt då med ingefära, koriander, honung, salt och lite färskpressad citron.
Comments powered by CComment