Nu när det är höst är grytor lite extra gott och en viltgryta kan väl nästan vem som helst bli sugen på. Men nu är det ju inte alltid man har råd att köpa exempelvis älgkött. Det här receptet ger i alla fall en liten hint om viltgryta, även om den riktiga viltsmaken från köttet inte finns där. Skulle det nu finnas t ex hjortkött, älgkött eller annat viltkött, så går det naturligtvis alldeles utmärkt att använda det i grytan. 

Den torkade frukten innehåller mycket fibrer, kalium och järn. 

Den här rätten behöver lite förberedelse i form av att köttet ska marineras under minst 12 timmar, så lägg köttet gärna i marinaden i kylen över natten. Marinaden gör köttet mört och smakrikt.

 

Du behöver:

 

7 dl naturell yoghurt

800 g högrev av nötkött (eller viltkött)

250 g blandad torkad frukt (gärna aprikoser, katrinplommon och torkade äppelringar)

2 gula lökar, 1 vitlöksklyfta

2 msk vitvinsvinäger

1 lagerblad, 5 kryddnejlikor

1 tsk malen ingefära

400 g soppgrönsaker

2 msk mjöl (vetemjöl, eller det mjöl du bruka använda och som du tål)

Olivolja att steka i

2 dl rött vin (går utmärkt med matlagningsvin från affären)

4 dl kött- eller viltbuljong

4 enbär

Salt, svartpeppar

1,5 dl creme fraiche

 

Gör så här:

 

  1. Blanda samman marinaden av yoghurt, vinäger, lagerblad, kryddnejlika och ingefära i en stor skål eller bunke. Skär köttet i cirka 3 cm stora bitar och lägg det i marinaden. Låt ligga minst 12 timmar i kylen.
  2. Lägg den torkade frukten i en skål, häll över kokande vatten och låt frukten mjukna i 30 min. Häll över frukten i ett durkslag och låt den rinna av.
  3. Ta upp köttet ur marinaden och låt det droppa av. Vänd köttbitarna i mjöl. Skala och tärna löken och skala och finhacka vitlöken. Skölj och ansa soppgrönsakerna och skär dem i små bitar.
  4. Hetta upp olivolja i en gryta och bryn köttet runt om. Tillsätt lök, vitlök, torkad frukt och soppgrönsaker och fräs detta under omrörning en kort stund. Häll på vin och buljong och rör om ordentligt i botten av grytan. Krydda med salt och svartpeppar. Krossa enbären lätt och lägg dem i grytan.
  5. Låt grytan puttra under lock i cirka 1 timma på svag värme. Rör om ibland så det inte fastnar i botten så hårt. Rör ner crème fraîche när grytan puttrat en timma och smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med kokt potatis eller ris.

Comments powered by CComment