Denna vecka tänkte jag fira in hösten med en läckert god svampsoppa. Du som tillbringar tid i skog och mark för att skörda av det naturen ger, kan använda dig av exempelvis Karljohan svamp eller trattkantareller. För dig som inte känner dig säker på egenplockad svamp, eller som helt enkelt inte har möjlighet att komma ut i skogen, fungerar receptet precis lika bra med de bruna skogschampinjonerna (eller kastanjechampinjon, det är lite olika vad de kallas) från matvarubutiken. Jag har använt mig av Karljohan till min soppa.
Du behöver:
200-300 g svamp
1 silverlök (eller gul lök), finhackad
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
1 msk rapsolja
4 dl varmt vatten med 1 grönsaksbuljongtärning utrörd i
2 dl creme fraiche
Smaka av med lite salt och peppar
Gör så här:
- Ansa och dela upp svampen i mindre bitar.
- Stek svamp, lök och vitlök i rapsoljan i en kastrull under några minuter. Rör om så att det inte fastnar i botten eller så att löken blir bränd. Tillsätt buljongen då svampen har börjat att brynas helt lätt. Låt koka under lock och på svag värme i cirka 10 min.
- Mixa soppan slät och tillsätt crème fraîche. Smaka av med salt och peppar.
Gott att ha i denna soppa om man vill, är små bitar eller skivor av rökt viltkorv, t ex älgkorv. Men den är naturligtvis precis lika god som den är, med ett gott bröd till.
Comments powered by CComment