Denna vecka tänkte jag mig två stycken gröna recept, som båda är goda och nyttiga.
Om du odlar själv och har tillgång till både grönkål och zucchini, kanske zucchinipannan är att föredra just nu och kålreceptet får vänta till första frostknäppen har varit, då grönkålen smakar bäst. Har du dock den stora lyckan att även ha tillgång på svartkål/palmkål, byter du med fördel ut grönkålen mot just detta eftersom palmkålen skördar man och äter så snart de börjat växa till sig lite, alltså redan från cirka 5 cm i storlek.
Visste du att grönkål är en suverän källa till järn? Dessutom innehåller den rikligt med C-vitamin, vilket bidrar till att kroppen lättare tar upp järnet. Här snackar vi suverän paketlösning från naturen! Tänk dock på att inte köra långkok på grönkål, eftersom då kokar C-vitaminet bort. Fräs den snabbt istället, precis som här, så behåller du mycket av smaken och vitaminerna.
Grönkålsfräs med frasiga rårakor
Du behöver:
- 8 stora potatisar, gärna en fast sort då fast potatis ger frasiga rårakor, medan mjölig potatis ger mjukare rårakor.
- 600 g grönkål (eller svartkål). Det går även att använda fryst grönkål, tina den först och krama ur lite vätska innan den går ner i pannan.
- 150 g champinjoner, skivade
- 150 g coctailtomater, halverade
- 1 vitlöksklyfta, hackad
- 3 msk olivolja
- Soja
- Svartpeppar
- Salt
Gör så här:
- Skala och riv potatisarna utan att skölja dem. Blanda den rivna potatisen med 1/2 tsk salt och låt dra 10 min. Skölj grönkålen/svartkålen noggrant. Skär bort grova stjälkar och dela bladen i mindre bitar. Skiva svampen fint.
- Skölj och halvera coctailtomaterna. Skala och hacka vitlöksklyftan fint. Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna, lägg i vitlöken fräs hastigt.
- Lägg ner grönkålen i pannan och fräs under omrörning. Tillsätt svampen och fräs 1-2 min. Häll på 1/2 dl vatten och några droppar soja. Krydda med peppar och låt puttra 5 min under lock.
- Hetta upp 1/2 msk olja i en stekpanna. Bred ut 1/4 av den rivna potatisen i stekpannan och stek 2 min på varje sida. Lägg ner tomaterna i grönkålspannan och låt puttra 2-3 min.
- Ta kålen från plattan och håll den varm. Stek resten av rårakorna, lägg upp dem på tallrikar och portionera upp kålfräset ovanpå. Servera genast.
Och här är en receptvariant:
Zucchinipanna
Du behöver:
- 2 zucchini, halverad och tunt skivad
- 150 g champinjoner, skivade
- 150 g cocktailtomater, halverade
- 1 vitlöksklyfta, hackad
- 3 msk olivolja
- Salt, peppar och ingefära.
- Soja
Gör så här:
Skölj och ansa zucchini och skiva den tunt. Stek vitlöken i oljan, tillsätt svampen, fräs 2 min och tillsätt sedan zucchinin. Tillsätt 1/2 dl vatten och krydda med salt och peppar, 1 nypa malen ingefära och soja. Fräs 3 min under omrörning. Tillsätt tomaterna och fräs ytterligare 3 min. Servera exempelvis med ris, eller en bättre variant - kikärtsris.
Comments powered by CComment