Denna veckas recept är inspirerad av en amerikansk kocks recept på en mustig kycklinggryta. Jag har använt mig av det som finns i säsong här i Sverige nu i grönsaksväg och det går naturligtvis att använda sig av de grönsaker man själv tycker om och har god tillgång på. Det går även att göra grytan helt vegetarisk/vegansk om så önskas, byt då ut kycklingen mot t ex en tetra färdigkokta linser och/eller färdigkokta kikärter.
Bli inte nervös av att ingrediensförteckningen ser lång ut, det handlar mest om kryddor och det som är mest ansträngande i denna rätt är att skala och skära upp pumpan.
Den är så härlig denna gryta, med massor av smak, men ändå inte för stark. När den serveras kan man lätt få intrycket av att det är ett långkok, som någon slitit med under en hel dag, men den går faktiskt ganska snabbt att göra. Gör du den helt vegetarisk går den att få klar inom 30 min!
Du behöver:
- 700 g kycklinglårfilé (en påse fryst kycklinglårfilé som fått tina upp)
- 1 gul lök, hackad
- 1 röd lök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 1 msk hackad färsk ingefära
- 1 röd chili
- 1/2 stor squash, skuren i sockerbitsstora bitar
- 1/2 butternutpumpa, skuren i sockerbitsstora bitar
- 2 msk Ras-el-hanout (en härlig kryddblandning som innehåller spiskummin, gurkmeja, kummin, koriander, cayennepeppar)
- 1 krm kryddnejlika
- 1 krm kanel
- 1 krm kardemumma
- 1/2 krm mald muskotnöt
- 1 tetra krossade tomater
- 1/2 dl vatten
- 5 dl kycklingbuljong, eller grönsaksbuljong
- 1 stor näve färska spenatblad (eller mangold om du har det)
Gör så här:
Börja med att bryna kycklingen runt om, strö lite salt och peppar över dem. Kycklingen ska inte bli genomstekt nu, utan bara få en fin yta. Ta upp och lägg åt sidan en stund.
Fräs den hackade löken och vitlöken med ingefära och alla kryddorna. Rör om väl och tillsätt 1/2 dl vatten så att alltsammans liknar en kryddpasta. Fräs under omrörning ett par minuter.
Lägg i den tärnade squashen och pumpan och häll på buljong samt krossade tomater. Halvera chilin och lägg ned i grytan. Låt puttra under cirka 10 min, känn efter så pumpan börjat att mjukna.
Lägg i de brynta kycklinglårfilérna och spenatbladen, låt sjuda under 15 min. Under tiden kokar du ris.
Färdigt att servera!
Comments powered by CComment