Denna vecka tänkte jag bjuda på ett litet annat "köttbullar med"- recept, än de annars vanliga "med makaroner" eller "med potatis och sås". Den passar utmärkt nu när det är grönsakssäsong och det lätt går att få tag i bra aubergine, salladslök m m till bra pris och fina exemplar. 

Aubergine är mycket kalorifattig och god. De innehåller enbart cirka 21 käl/100 g. Man hör ibland att aubergine skulle vara svårsmält, men det stämmer inte. Däremot suger de upp fett och då rätter med auberginerätter ofta är ganska feta, så kan rätterna naturligtvis då även bli lite svårsmälta. Den här rätten tillagas utan speciellt mycket fett. 

Du behöver:

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

400 g mager nötfärs

1 ägg 

1 dl havregryn

1,5 dl lättmjölk

salt och svartpeppar

1 tsk paprikapulver

2-1 msk olivolja

500 g aubergine

1 knippe salladslök

1 dl rött vin (fungerar utmärkt med matlagningsvin från matbutiken)

1 burk hela tomater

1 lagerblad

1 liten kruka basilika

Gör så här:

1. Skala och hacka lök och vitlök fint. Blanda ägg, havregryn, lättmjölk, lök och nötfärs i en skål. Krydda med 1/2 tsk salt, 1 krm svartpeppar och paprikapulver.

2. Rulla valnötsstora köttbullar av köttfärssmeten. Hetta upp 2 msk olivolja i en stekpanna och bryn köttbullarna runt om. Ta sedan upp köttbullarna ur stekpanna och lägg dem åt sidan.

3. Skölj och ansa auberginerna och skär dem i 2 cm stora tärningar. Ansa och skölj salladslökarna. Skär salladslöken i tunna skivor, både det vita och det gröna. 

4. Hetta upp 1 msk olja i stekpannan. Lägg i aubergine och salladslök och bryn under cirka 1 min under omrörning. Häll på vinet och rör upp det som fastnat i botten. Tillsätt tomater och lagerblad. Salta och peppra.

5. Lägg köttbullarna ovanpå grönsaksröran, sänk värmen och lägg på ett lock på stekpannan. Sjud cirka 15 min tills köttbullarna är genomstekta.

6. Skölj basilikan och skär bladen i strimlor.Strö basilikabladen över rätten precis före servering. Servera med rött ris, eller kanske ett italienskt bondbröd/surdegsbröd.

 

Comments powered by CComment