Denna vecka är det midsommarvecka och jag tänkte att det är många som grillar under kvällen på midsommarafton. Ofta har man en riktigt god och kladdig potatissallad till. Jag tänkte lämna ett par recept på potatissallader som är helt klart lika goda som en med majonnäs, men inte fullt lika kaloririka.
Det första receptet är på ”gammal” potatis, medan det andra baseras på färskpotatis. Jag vill även tipsa om att servera en riktigt härlig, blandsallad av alla härliga grönsaker som börjar att komma nu, som du skivar ned ett gäng jordgubbar i. Så gott!
Lättare potatissallad:
Du behöver:
8 st stora och fasta potatisar
2 dl purjolök, strimlad
1 dl ättiksgurka u lag
3 msk rapsolja, ekologisk och kallpressad
2 tsk fransk senap
1,5 msk vinäger
1 tsk Sambal oelek
1 tsk torkad dragon
1 tsk havssalt
Gör så här:
- Skala och tärna en fast potatissort. Koka tärningarna i saltat vatten. Häll av vattnet och låt svalna.
- Hacka ättiksgurkan och strimla purjolök.
- Vispa samman rapsolja, fransk senap, vinäger, sambal oelek (alternativt lite färsk chili), dragon och salt i en skål. Tillsätt den kokta, kalla potatisen, purjolök och ättiksgurkan och blanda samman. Låt alltsammans vila under minst 1 timma i kylen.
Pestopotatis
Du behöver:
1 kg färskpotatis
1/2 - 1 kruka basilika (lite beroende på hur stor krukan är, det här är baserat på de mindre man kan köpa i mataffären).
1 dl bladpersilja
2 msk vit vinäger
1 dl riven parmesan
1 tsk salt
1 krm mald svartpeppar
1 pressad vitlök
Minst 2 msk rapsolja, ekologisk och kallpressad
Gör så här:
- Koka färskpotatisen i ordentligt med salt och gärna ganska mycket färsk dill.
- Mixa persilja och basilika. Tillsätt vinäger + olja droppvis efter gång, tills du har en lagom rinnig konsistens. Tillsätt då osten, vitlök, salt och peppar. Kör helt kort i mixern igen.
- Blanda samman den nykokta potatisen med basilika-krämen.
Detta kan serveras både kall som varm, personligen tycker jag bäst om den varm, men det är helt en smaksak!
Trevlig midsommar nu alla!
Comments powered by CComment