Denna vecka tycker jag det är dags för lite vegetariskt igen, så det får bli en underbart god stroganoff gjord på halloumi istället för falukorv. Rätten räcker till minst 5 port och då kan det ändå bli en matlåda över... 

 

Du behöver:

 

250 g halloumi, strimlad som du skulle strimlat falukorv annars

1 msk rapsolja

2 gula lökar, hackade 

1 vitlöksklyfta, finhackad 

2 morötter, finhackade

80 g champinjoner (ungefär 5 medelstora), tunt skivade

1 paprika i valfri färg, ekologisk, i strimlor

2,5 dl havregrädde (bra fettsyresammansättning)

1 förpackning krossade tomater med basilika ca 400 g

1 msk dijonsenap

3 msk tomatpuré

1 grönsaksbuljongtärning

 

Gör så här:

  1. Börja med att steka den strimlade halloumin i lite olja i en gryta, tills den blir gyllene. Ta sedan upp den och låt den vänta på en tallrik.
  2. Fräs de hackade lökarna, vitlöken och morötterna i grytan. Tillsätt tomatpure´. Fräs tills löken börjat mjukna lite.
  3. Häll på grädden, tomatkrosset och buljongtärningen och låt alltsammans sjuda under omrörning någon gång ibland i cirka 15 min. 
  4. När det sjudit klart, smaka av med lite salt, mer senap om det behövs och ev 1 msk valfri vinäger. 
  5. Lägg i halloumi  och strimlad paprika, låt alltsammans bli genomvarmt, men försök att inte röra för mycket i det här läget, då halloumi annars lätt smulas sönder. 

Servera med kokt ris och gärna lite svarta oliver till. 

 

Per portion, för den som börjat tänka på linjen inför sommaren ;)

 

Kcal: 287

Protein: 14,4 g

Fett: 17,8 g

Kolhydrater: 15,8 g

 

Den som önskar göra stroganoffen ytterligare lite matigare och mer proteinrik, tillsätter 1 dl röda linser eller belugalinser. Tillsätt då detta i steg 3, och låt alltsammans sjuda under så lång tid som linserna behöver på sig för att bli klara. 

 

 

Comments powered by CComment