Paprika innehåller massor av karotenoider, som anses skydda mot cancer. Dock är paprikan bland de mest besprutade grönsakerna, så välj med fördel ekologisk paprika.
När man tänker paj så kommer man nästan per automatik att tänka på ganska mycket fett. En pajdeg som innehåller smör är god, men knökfull med mättat fett. Men det går att hitta lättare och sundare, men lika goda, sätt att göra paj på.
Byt ut smöret mot margarin, gärna flytande och halvera gärna fettmängden i receptet och ha istället i resterande fettmängd med kvarg. Byt ut vetemjölet mot grahamsmjöl.
Det här receptet är till 4 port.
Du behöver:
4 dl grahamsmjöl
50 g margarin
1 dl kvarg eller lättyoghurt
Salt, svartpeppar
3 röda paprikor (ekologiska)
1 purjolök, 2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1/2 knippe slät persilja
4 kvistar oregano, alt 2 tsk torkad
3 ägg, ekologiska
1,5 dl lättcrème fraiche
1,5 dl lättyoghurt
1,5 msk maizena
1 tsk paprikapulver
12 svarta oliver
Gör så här:
- Blanda snabbt samman alla ingredienser till degen, antingen i en matberedare eller med händerna. Forma degen till en boll och, lägg den i plastfolie och låt den vila i kylen minst 30 min.
- Ansa paprikorna och skär dem i strimlor. Ansa purjolöken och skär den i fina strimlor. Skala gul lök och vitlök. Tärna löken fint och hacka vitlöken. Hacka persiljan fint. Hacka ned bladen från oreganon.
- Sätt ugnen på 200°C. Smörj en rund pajform med lite margarin. Tryck ut degen i pajformen så att den täcker formen. Nagga degbotten med en gaffel.
- Vispa ihop ägg, crème fraîche, yoghurt och maizena med salt, en nypa peppar och paprikapulver. Blanda ned de förberedda grönsakerna och de hackade örterna.
- Häll blandningen i pajen och lägg på de svarta oliverna. Sätt in i ugnen och baka tills pajen är gyllene, cirka 30-40 min. Servera pajen antingen varm eller kall tillsammans med en grönsallad.
Comments powered by CComment