En underbart len och lätt soppa, som innehåller mängder med nyttigt betakaroten som skyddar kroppen på bästa sätt. Bara att äta och njuta!

 

För att kroppen ska kunna ta upp karotenoiderna på bästa sätt, är det bra att frigöra dem genom kokning och genom att puré. Dessutom är karotenoiderna fettlösliga, alltså behöver vi tillsätta lite fett för att de ska bli mer lättillgängliga för kroppen, vilket vi gör här genom olja och grädde.

 

En god variation på denna soppa är att tillsätta lite strimlad och fräst kycklingfilé. 

 

Du behöver:

5 morötter (cirka 400 g)

1 bit rotselleri (100 g)

1 schalottenlök

2 cm färsk ingefära

1 msk rapsolja

1-2 tsk curry (mild sort)

3/4 liter grönsaksbuljong 

1 tsk honung

1 tsk färskpressad citron

Salt och svartpeppar

4 msk matlagningsgrädde

Färsk koriander eller bladpersilja till garnering

 

Gör så här:

 

  1. Skala morötterna och rotsellerin och skär rotfrukterna i jämnstora bitar. Skala och hacka schalottenlöken och ingefäran. 
  2. Hetta upp olja i en kastrull och lägg i schalottenlök, ingefära och curry och fräs hastigt under omrörning. Häll på grönsaksbuljongen och koka upp.
  3. Lägg i rotfrukterna och låt koka upp igen. Lägg på ett lock och låt grönsakerna koka tills de är mjuka, runt 20 min.
  4. Ta kastrullen från värmen på spisen och mixa den slät med en stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt honung och färskpressad citron och smaka av med salt och peppar. Värm soppan om den hunnit svalna för mycket och fördela den sedan i 4 tallrikar. Droppa över grädden och rör om den lätt till ett mönster på ytan. Garnera med koriander eller persilja.

Comments powered by CComment