Det röda riset jag har använt mig av, är en italiensk-odlad sort. Från början är det ett vildris, men den mycket goda och nötigt smaken har gjort riset så populärt att man börjat odla det. Det är ett opolerat fullkornsris där enbart det allra yttersta skalet är borttaget, vilket innebär att det alltså är mycket mer fiberrikt än vitt ris, det innehåller också mer vitaminer och mineraler. Det ger inte heller den snabba blodsockerhöjningen som vitt ris ger, utan är en kolhydrat med bra och långsam blodsockerhöjning. Kan varmt rekommendera det här riset, som passar till både kött och grönsaker och det används ofta i asiatisk matlagning. 

 

 

 Du behöver:

Rött ris till 4 portioner, följ anvisningarna på paketet

600 g kycklingfilé i sockerbitsstora bitar

Marinad:

2 cm färsk ingefära, finhackad

1 stor vitlöksklyfta, finhackad

1 citrongrässtjälk, finhacka den nedre biten på 10 cm som finns inuti och är mjuk (spara resten till soppa eller gryta en annan dag)

3 msk soya

2 msk mirin

1 tsk sambal oelek

 

Blanda samman marinaden och lägg kycklingbitarna däri och låt det hela marinera minst 30 min, gärna upp till 1 timma. 

Jag har valt ett rött ris till denna rätt som ska koka 45 min, så under tiden kycklingen marinerar, börja koka riset.

 

 

Grönsaker i woken:

2 st schalottenlökar, halverade och tunt skivade.

1/2 liten spetskål, finstrimlad

1 broccolistånd, nedskuren i halvor (använd hela broccolin, även stjälken)

1/2 gul paprika, skuren i lite större bitar (gärna ekologisk)

2 msk rapsolja

5o g cashewnötter

 

När kycklingen marinerat färdigt, hetta upp en wok eller ännu hellre en djup gjutjärnspanna och fräs kycklingen med marinaden i cirka 5 min på ganska stark värme och under lite omrörning så det inte bränner fast. Sänk sedan värmen och tillsätt schalottenlöken och blanda väl. 

Tillsätt grönsakerna och woka 5-7 minuter.

 

Smaka av med soja och lite mer sambal oelek om du tycker det behövs. Jag tycker det blir lite lagom starkt med de här mängderna, men smaken är olika. 

För den som vill ha lite mer sås, tillsätt 2 dl buljong (grönsaks- eller kyckling) när grönsakerna har fräst en stund. Blanda ut 2 tsk maizena uppblandat med 2 msk vatten och rör ut i woken så den tjocknar lite. 

 

Blanda ned cashewnötterna och servera woken med riset. 

 

 

Comments powered by CComment