Vi nordbor har alldeles utmärkta rotfrukter att njuta av under höst- och vinterhalvåret. De innehåller både kostfibrer och vitaminer som vi så väl behöver. 

 

Jordärtskockorna är som bäst just under hösten och vintern, men kvalitén försämras på våren. 

Rotfrukter eller rotgrönsaker är jättebra om man vill behålla vikten eller om man försöker gå ned lite i vikt, eftersom de är så fiberrika. Mättnaden kommer innan man hunnit överäta och mättnaden håller dessutom i sig. De hjälper till att hålla blodsockret stabilt, vilket i viktsynpunkt bidrar till att man inte blir lika sugen på sötsaker mellan målen. 

 

Den här soppan passar lika bra till en enkel och snabblagad lunch, som till exempelvis förrätt inför en middag. Vill man lyxa till den lite kan man med fördel lägga några skalade räkor i varje tallrik innan soppan hälls på, eller varför inte fräs på några pilgrimsmusslor att lägga på ett träspett över tallriken med soppa. 

 

Titta gärna in på Veckans tips och tanke också, för att läsa lite mer om jordärtskockor och ett par till av våra vanligaste rotfrukter. 

 

Du behöver:

 

300 g jordärtskockor, skalad och i bitar

300 g potatis, skalad och i bitar

1 bananschalottenlök, hackad

1 klyfta vitlök, hackad

1 msk rapsolja

5 dl grönsaksbuljong

2 dl havregrädde

 

Gör så här:

 

Skala jordärtskockorna och potatisarna och skär dem i bitar.

Skala schalottenlök och vitlök och finhacka.

Fräs alltsammans i rapsoljan, men låt det inte ta färg. Fräs under omrörning och några minuter.

Häll på den varma buljongen och låt koka upp. Koka på medelvärme, under lock under cirka 15 min. Känn sedan efter att jordärtskockor och potatis är mjukt. 

 

Kör sedan sönder med en stavmixer. Tillsätt havregrädden och smaka av med lite salt och peppar.

Comments powered by CComment