Handen på hjärtat, så efter två dagar med julmat i allsköns blandning, är jag jättetacksam över att det dröjer ett år innan det vankas julmat igen!! Det är gott, men det räcker gott och väl med ett par måltider av dessa godsaker, så är jag trött på det och längtar efter ”vanlig” mat igen. Det som har en tendens att bli över från julmaten är den goda grönkålen (som ofta, ofta enbart används som dekoration på julmatsfaten) och så de små brysselkålen. Så veckans recept får innehålla just dessa kålsorter, som jag tycker är vansinnigt goda och som man kan använda till så mycket mer än dekoration. 

Den här rätten går naturligtvis precis lika bra att göra med exempelvis kycklingfilé eller laxfilé istället för kotletter. 

 

Du behöver:

 

  • Benfria kotletter - antal efter personer
  • Ett par rejäla nävar grönkålsblad, rensade från stammen och strimlade.
  • 1 silverlök alt bananschalottenlök, hackad
  • 1 dl vitt vin (går att hoppa över, ta då vatten istället)
  • 3 dl havregrädde (det var det där med den bra fettsammansättningen…)
  • 0,5 msk buljongpulver alt en buljongtärning
  • 1 tsk honung
  • 30 g mögelost typ Kvibille, smulad
  • Ev några steklökar

 

Gör så här:

 

  • Salta och peppra de benfria kotletterna, bryn dem i lite flytande margarin. Har du även steklökar du vill ha med, så bryn dem under tiden du bryner kotletterna.
  • Lägg över de brynta kotletterna i en ugnsform (även steklökarna).
  • Lägg ned den hackade löken och den strimlade grönkålen i stekpannan och sänk värmen lite. Häll på det vita vinet (eller vatten) och rör om, låt det hela gå ihop lite under någon minut. Häll på grädden, smula ned osten, blanda i buljongpulver och honung. När osten smält ned, häll blandningen över köttet och sätt in i ugnen. Täck över. Jag brukar blöta ett bakplåtspapper och lägga som ett lock över maträtter i ugnen, istället för aluminiumfolie. 200° varm ugn. 

 

 

Till dessa kotletter serverar jag ugnsbakad potatis, som jag skurit i lite större klyftor och halverade, färska brysselkål, som få ugnsrostas tillsammans med potatisen. Vänd runt både potatis och halverad brysselkål i en skål med ett par matskedar rapsolja innan det hela hälls över i en ugnsform och går in i ugnen. Låt stå i ugnen utan att röra om i cirka 25 min, samtidigt som kotletterna står där. Ta ut kotletterna efter 25 min,  vänd runt bland potatis och brysselkål och låt stå ytterligare 8-10 min.

 

 

Smaklig måltid!

 

 

Comments powered by CComment