Nu i juletider kommer det att hos väldigt många av oss finnas hemgjort godis i mängder. Och det är väl helt underbart att under några dagar fullständigt få frossa i godsaker?! Jag vill här ge lite tips och recept på hur vi samtidigt som vi frossar i godsaker, även passar på att få i oss bra saker istället för mängder av socker och transfetter. Hoppas även Du ska hitta åtminstone någon favorit.
Chokladbollar med vitaminer och mineraler
100g torkade dadlar (fungerar utmärkt med färska också, vilka vi i juletider har lättare att hitta i affärerna)
50 g tranbär
0,5 dl kallt kaffe (går att hoppa över om man inte gillar kaffe, använd då istället några matskedar neutral rapsolja istället)
1 dl cashewnötter, naturella
0,5 dl mandlar
0,5 dl valnötter
(Eller blanda med de nötter du tycker om, den totala mängden ska bli 2 dl)
3 msk kakao
Kokos att rulla bollarna i
Gör så här:
1. Börja med att mixa de torkade frukterna och bären med starkt kaffe. Tillsätt sedan nötter och kakao och mixa slätt.
2. Rulla bollar och vänd i kokos.
Hitta din egen variant:
-Välj andra nötter, mandel eller frön.
-Byt ut kokos mot kakao eller hackade nötter.
-Strunta i kaffet.
-Smaksätt med kardemumma, kanel eller andra kryddor.
Tryffelbitar med julens godsaker
Förutom att nötterna i nötskålen är suveräna att frossa på som de är, alldeles knökfulla med mineraler och bra fetter, fungerar de små godsakerna innanför de hårda skalen alldeles utmärkt att använda i julgodisarna. Det här är ett recept på en tryffelkaka, som man sedan skär i små munsbitar och de är alldeles underbart, beroendeframkallande goda! Och för den som inte tål nötter, byt ut mot enbart olika fröer och lite extra torkad frukt istället. Det samma gäller om Du inte har alla torkade bär och frukter hemma och inte vill gå och köpa, använd de som finns, den sammanlagda mängden ska bli 4 dl. Annars är det här ett bra sätt att få hem en större variation på just torkad frukt och bär, som även är goda att använda i exempelvis frukostyoghurten.
400 g mörk choklad, gärna upp mot 85%, men minst 70%
2 dl havregrädde (bättre fettsammansättning än i vispgrädden)
2 dl valnötter (mycket lätt hackade, det ska vara bitar)
1 dl hasselnötter
0,5 dl paranötter, hackade i mindre bitar
0,5 dl mandel, halverade
1 dl russin, valfri färg
1 dl torkade tranbär
1 dl torkade blåbär
1 dl torkade aprikoser, strimlade
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
Gör så här:
1. Klä en brödform med bakplåtspapper.
2. Smält chokladen antingen i micron, eller i vattenbad på spisen. Rör om tills den smält ordentligt.
3. Rör i grädden och de övriga ingredienserna. Blanda runt alltsammans ordentligt.
4. Häll över röran i den bakpappersklädda formen. Låt det stå kallt under några timmar, så att det hela stelnar ordentligt.
5. Ta upp kakan med hjälp av bakplåtspappret ur formen, skär i skivor och sedan i lagom stora bitar. Klart!
Förvara bitarna i en burk mellan lager av smörpapper/bakplåtspapper i kylen.
Kommer ni ihåg den goda trillingnöten det blev ett sådant liv över att de tog bort ur Alladinasken? Den går utmärkt väl att göra själv och de går även att utveckla till små, snabbgjorda godsaker, fullproppade med nyttigheter från torkad frukt, bär och hasselnötter (eller andra nötter eller fröer).
Gör så här:
Smält choklad, gärna en mörk variant. När chokladen är flytande blandar man ner hasselnötter, tar upp tre åt gången och lägger på ett aluminiumfolieark och låter dem stelna. Enkelt och lätt!
Fyllda chokladhögar:
Vill du göra en snabb variant av fyllda chokladhögar, så smält choklad, blanda ner valfria torkade bär och frukter, t ex russin, klippta aprikoser, tranbär och blanda även ned lätt hackade nötter. Klicka ut i små högar, antingen på aluminiumfolieark eller i små kakformar. Avsluta med att försiktigt strö över lite flingsalt.
Comments powered by CComment