Har människan blivit galen?? Lämna ett recept på en kladdkaka i en samling med nyttigare recept?! Nej, helt vansinnigt är det faktiskt inte. Min tanke är att för att må bra, måste man ju få unna sig det där lilla extra ibland och njuta av något gott till kaffet då och då. Och det går att få göra det utan att det behöver vara trist och torrt.
Det här receptet bygger på det som Mai-Lis Hellenius har i sin bok "Hälsosam livsstil" - en bok jag för övrigt varmt kan rekommendera. Jag har utgått från receptet, men gjort några få små justeringar som jag tycker är bättre.
Den innehåller allt det där som jag skrev om gällande det livsviktiga fettet, under "Veckans tips och tanke" - bra fetter som är hjärt- och kärlvänliga.
Innehåll:
- 2 ägg
- 1,5 dl socker (2 dl om du vill ha lite mer sötma i kakan)
- 2 dl bovetemjöl
- 1 msk vaniljsocker
- 3 msk kakao
- 1 dl olivolja
- 0,5 dl grovt hackade valnötter
- 0,5 dl grovt hackade naturella cashewnötter
- 0,5 dl grovt hackade mandlar (med det bruna höljet kvar)
- 0,5 dl salta jordnötter, även de grovt hackade
Den som inte tål nötter, men som kan äta fröer, byter med fördel ut nötterna mot solrosfrön och pumpakärnor. Strö dem då i en mängd så de täcker ytan.
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Börja med att vispa äggen och sockret tills det är en nästan vit, eller cremefärgad, fluffig smet.
Blanda de torra ingredienserna i en skål och häll sedan ned dem i äggsmeten. Rör runt, tillsätt oljan och rör ihop till en tjock smet.
Hacka de olika nötterna mycket grovt, det ska med fördel vara lite tuggigare bitar.
Lägg ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant och klipp bort det överflödiga pappret runt om. Smörj kanten runt formen med lite flytande margarin och beströ med ströbröd (gärna fullkorn), eller lite torkad kokos för den som tycker om kokos. Häll i smeten i formen och strö sedan över de mycket grovt hackade nötterna (eller fröna).
Sätt in formen mitt i ugnen i cirka 15 min. Verkar den alldeles för lös fortfarande då (skaka lite lätt på formen) så låter du den stå ytterligare 5 min. Kakan ska vara kladdig i mitten, men något fastare runt kanterna.
Servera antingen som den är (vilket fungerar underbart bra), men den som gärna vill ha t ex grädde till, byt då ut vispgrädden mot en vispbar vegansk variant, alternativt vegansk vaniljglass.
Prova den, den är så god!!
Comments powered by CComment