Vi ska ju byta ut en del av det röda köttet i veckorna, till förmån för fisk, kyckling, vilt, bönor, baljväxter och vegetariskt. Godsaker alltsammans i mitt tycke. En viltgryta så här års är ju helt underbart, men tiden för ett långkok en vardag finns för det mesta inte. Men det finns goda och bra genvägar som tur är. Veckans recept blir ett snabbt sätt att laga till en underbart god älggryta, en vanlig vardagsmiddag, då tiden kanske är knapp. Hoppas även du ska uppskatta den här rätten. Servera med antingen bandspagetti eller kokt ris, potatis funkar också förstås, men personligen tycker jag det passar bäst med pasta till den här rätten.
1 paket fryst älgskav
1 gul lök, finhackad
1 röd lök, finhackad
2 morötter, finhackade
olja att steka i
200 g blandsvamp eller champinjoner om ingen "vild" svamp finns i frysen
2 msk fond, gärna viltfond om det finns, annars fungerar grönsaksfond bra också
1 msk senap (jag vill ha söt senap här, men välj efter din egen smak)
1 dl rött vin + 1 dl vatten
1 msk soja
1 tsk torkad timjan
3,5 dl havregrädde (fettsammansättningen är bättre än i "vanlig grädde", se veckans tips om ett par dagar som ska handla om just fetter), eller matlagningsgrädde
Smaka av med lite salt och peppar om det behövs.
1) Börja med att fräsa löken och lägg den sedan åt sidan i en skål.
2) Fräs den skivade svampen tills den har fått lite färg och lägg över den i skålen med lök.
3) Häll i den lite lätt tinade älgskaven i en gryta tillsammans med de finhackade morötterna och börja fräsa alltsammans, tills älgskaven börjat bli lätt brynt.
4) Tillsätt sedan, vatten, vin, fond och låt det puttra samman i cirka 10 min på svag värme.
5) Häll i svampen, löken, soja, senap, timjan och grädden. Låt det småkoka 15-20 min, rör om ibland, under tiden som pastan eller riset kokar.
Smaklig måltid!
Comments powered by CComment