Veckans recept blir ett vego-recept tänkte jag. Vi ska ju äta mindre kött och öka på mängden grönt och gärna mer rotfrukter, dels för att vår hälsa mår bättre av det, men även eftersom vår miljö kräver att vi gör något aktivt NU för att rädda den. Det vi kan göra på individnivå är ju bland annat just att tänka på vad vi äter och ta hand om så mycket som möjligt av livsmedlen. Den här grytan är ett i mitt tycke mycket gott sätt att göra något hemma just denna dag, både för kroppen och jorden. Och för den som absolut INTE kan tänka sig en helvegetarisk chili, använd enbart 100 g nötfärs i, eller ännu hellre använd kycklingfärs....
I vanlig ordning gör du maten precis så ”het” som du tycker att du vill ha den. Jag har gjort den här rätten ,chilin med lite lätt hetta och mer ”varma” toner istället. Vi börjar med att göra chiligrytan och den som vill ha det på det traditionella sättet, serverar den med kokt ris, lite naturell yoghurt (grekisk eller turkisk) och gärna en avocadoröra till också. Den som önskar prova en liten annan variant får även ett recept under chiligrytan på ett slags ”majstäcke” som bakas direkt tillsammans med den färdiga chilin. Även den är god att ha yoghurt och avocadoröra till.
Chilin:
· 2 stora morötter, så finhackade som du har tålamod till
· 1 stor palsternacka, även den finhackad
· 1 gul lök, hackad
· 1 röd lök, hackad
· 1 färsk chili, valfri sort, finhackad (vill du ha hetta, välj en stark)
· 1 röd spetspaprika, hackad
· 1 gul paprika, hackad
· 2 stora vitlöksklyftor, rivna eller pressade
· cirka 2 msk färsk, finhackad ingefära (ingefära hjälper tarmen motverka den gasbildning som många känner av i början av en kost med ökade mängder av rotfrukter och bönor)
· ½ dl chilisås (av ketchup typ)
· 1 tetra kokta kikärter
· 1 tetra kokta, svarta bönor
· 1 tetra finkrossade tomater
· 1 tsk spiskummin
· 1 tsk koriander
· 1 tsk kanel
· 1 msk kakao
· 2-3 msk grönsaksfond (smaka av hur mycket du vill ha i)
Börja med att fräsa rotsakerna och den gula och röda löken i lite olja. Använd med fördel en gjutjärnsgryta om du har, den kommer att släppa till lite järn till den här rätten, vilket ju är utmärkt eftersom vi inte använder kött idag.
När rotsakerna och lökarna börjat mjukna lite, tillsätt de övriga ingredienserna och rör om ordentligt. Tillsätt en halv tetra med vatten, då chilin annars kommer att bli lite för tjock.
Låt grytan puttra samman under tiden som du antingen kokar riset, eller om du vill prova ”brödet” ovanpå så rör du samman degen under tiden som grytan puttrar en stund så att alla smaker kommer fram.
Majsbrödet:
5 dl majsmjöl (gärna fullkorn ex från Urtekram)
2 msk bovetemjöl (eller vetemjöl för den som tål det)
3 tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
3 dl havregrädde
2 ägg
1 tsk honung
2 msk rapsolja
ev 1 dl riven parmesan, uteslut om du vill ha helt mjölkfritt.
Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke. Vispa samman havregrädden, ägg, honung och olja i en annan och rör sedan ner detta bland de torra ingredienserna. Blanda samman till en gyllene smet.
Häll smeten över chilin, strö ev över osten och grädda i 200° varm ugn i cirka 10-15 min eller tills majsbrödet fått en vackert gyllene färg.
Chilin kommer puttra upp lite genom majstäcket, så läckert och så gott!
Comments powered by CComment