Något som jag saknade när jag blev tvungen att börja äta glutenfritt var påskens finska memma! Den går inte att få tag i här i Sverige i glutenfri variant (ännu i alla fall), så det blev till att leta recept på hur man kan göra egen glutenfri memma. Och vart kan man hitta det om inte på en finsk blogg! Min mammas sambo fick översätta receptet till svenska, eftersom varken jag eller min syster fick lära oss finska under uppväxten (tack och lov resonerar det här landet annorlunda idag vad gäller att prata flera språk under uppväxten hemma). Du som också längtat efter en glutenfri memma, testa denna för den smakar faktiskt väldigt likt originalet, åtminstone tycker jag det!

 

250 g (cirka 3) potatisar (använd gärna mjölig sort)
1,5 liter vatten
300 g katrinplommon
3 dl mörk sirap (kontrollera noggrant så att det inte är brödsirap, den innehåller kornmalt)
1 dl flytande honung
1,5 tsk salt
1 msk rivet apelsinskal
250 g bovetemjöl

1. Klipp katrinplommonen i mindre bitar och koka dem i 1,5 liter vatten, tills de är alldeles mjuka och mosiga. Sila sedan av det mesta av vattnet (som sparas) och mixa de mjuka/mosiga katrinplommonen till ett slätt mos.


2. Koka potatisen och mosa den med en gaffel, så slätt som möjligt.


3. Blanda ihop den mosade potatisen, plommonmoset med sirap, honung, salt och rivet apelsinskal. Häll i bovetemjölet och kör med elvispen så att det blir en slät smet. Här kan du nu använda dig av plommonvattnet som blev över för att späda smeten med tills du får en smet som du känner är lagom tjock.


4. Fördela smeten i 2 folieformar (17 X 22 cm) och låt dem stå under några timmar så att smeten får "sätta sig". Jag gjorde mina på f m och så fick de stå till kvällen.


5. Täck formarna med aluminiumfolie. Sätt in formarna i 180° varm ugn i 1,5 - 2 timmar. Stäng sedan av värmen och låt dem svalna i ugnen under tiden som ugnen svalnar. Jag låter mina stå kvar i ugnen över natten.

 

Comments powered by CComment