Det här är ett bröd som är fullspäckat med både protein och helkorn. 

Jag blev jättelycklig när jag hittade grundreceptet till det här brödet, eftersom jag brukar köpa DaCarlas grova tranbärsbröd med hela korn och frön. Men det är sanslöst dyrt och dessutom har det under senaste månaden inte funnits i butik. Min mage mår bäst med en daglig skiva eller två av den här sortens bröd och nu började jag känna mig lite lätt desperat när inte brödet kom in i butik mer. Men så hittade jag det här grundreceptet på fröbröd, vilket jag testade men gjorde om med det jag hade hemma. Och det blev såå bra! Kommer INTE att köpa bröd mer när det är så enkelt att göra det här själv. OCH det är glutenfritt. Nackdelen är att du som är äggallergiker kan inte göra det då grunden faktiskt är många ägg. Men det går att utesluta de nötter eller frön du kanske inte tål och använda dig av sådant du faktiskt kan äta.  

 

Här är grundreceptet, som då kallas stenåldersbröd.

 

Så här gjorde jag mitt:

 

Du behöver:

 

·      200 g blandade nötter. Jag använde mig av 100 g mandlar, 50 g paranötter och 50 g valnötter.

 

·      200 g frön. Jag tog 100 g solrosfrön, 50 g linfrön och 50 g pumpafrön.

 

·      5 ägg

 

·      1 dl rapsolja

 

·      2 tsk salt

 

·      1,5 dl blandad och hackad torkad frukt (kan uteslutas). Jag hade bara tre torkade aprikoser kvar som jag klippte ner och en halv deciliter russin. Jag tycker det blev för lite i brödet, så jag rekommenderar att ta 1 - 1,5  dl. 

 

Gör så här:

 

·      Sätt ugnen på varmluft 160°. Vanlig ugn med över och under värme 175°. Klä en brödform med bakplåtspapper, eller smörj den med olja och bröa med t ex lite sesamfrön. Men det enklaste är att klä formen med bakplåtspapper.

 

·      Lägg nötterna i en matberedare och kör till ett ”mjöl”. Det kommer att vara lite småbitar kvar av nötterna blandat med nötmjöl, men det är precis som det ska. 

·      Vispa upp äggen i en skål och tillsätt oljan.

 

·      Rör ner frön, nötmjöl och torkad frukt och tillsätt salt. Rör om ordentligt till en smet som är jämnt fördelad. 

 

·      Häll över smeten i formen och sätt in i ugnen. Grädda i 60-70 min. I min ugn räckte det med 65 minuter. 

 

·      Ta ut brödet och låt det svalna helt innan du skär upp det. Det blir ett ganska kompakt bröd som håller runt 1 vecka i kylskåpet. Men jag tycker det bästa är att ha några skivor, som kanske räcker ungefär en vecka i kylen och resten i frysen att ta fram när det i kylen tar slut. 

 

 

Hoppas du kommer att tycka lika mycket om det här brödet som jag gör!

Comments powered by CComment