Mitt första val av recept så här i förkylnings och influensatider blir kycklingsoppa. Och varför då? Först och främst är man ju oftast inte så sugen på en massa stabbig och hårdsmält mat när man är sjuk, eller hur? Dessutom är det för att när kroppen behöver jobba på högtryck för att jaga efter virus och allehanda ”baciller”, behöver maten innehålla mycket näring, men samtidigt vara så pass lättsmält så att inte massor av energi går åt till att smälta maten också. Varm soppa känns även skönt för en ömmande hals och när smaken är sämre på grund av nästäppa, är både chilin och ingefäran goda smakbärare igenom detta. Chili, ingefära och vitlök anses dessutom innehålla ämnen som bland många andra goda egenskaper är stärkande för immunförsvar och luftvägar. Hur det än är med det så är det i mitt tycke mycket goda kryddor, vare sig i förkylningstider eller när man är helt frisk. Hoppas även du ska tycka om denna soppa, som man gör precis så mild eller stark som man själv vill ha den. 

 

                                       

  • 1 påse fryst kycklinglårfilé (700g)
  • 2 stora gula lökar, skalade, halverade och tunt skivade
  • 1 klyfta rotselleri
  • 1/2 sötpotatis
  • 1/2 spetspaprika (valfri färg)
  • 5 stora champinjoner, skurna i klyftor
  • cirka 5 cm färsk, skalad ingefära, finhackad
  • 4 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 liter grönsaks- eller kycklingbuljong
  • 1 röd och finhackad chili, valfri styrka
  • 2 msk lime- eller citronjuice (på flaska)

Börja med att göra buljongen. Använd gärna vattenkokare om det finns och gör buljongen sedan med antingen buljongtärningar eller fond på flaska.

Lägg de hela kycklinglårfiléerna i en stor kastrull, de behöver inte vara upptinade. Skiva löken, finhacka ingefäran och lägg ned i kastrullen med kycklingen. Häll den varma buljongen över och låt sjuda upp. Hacka under tiden vitlöken och chilin. Häll ned hälften av vitlökshacket i kastrullen och all chilin. Resterande vitlök lägger man i precis innan serveringen.

Skär ned rotsellerin och sötpotatisen i mindre bitar och strimla paprikan. Skär champinjonerna i klyftor. Lägg ned alltsammans i soppan och låt koka med sakta under lock i cirka 40 min. 

När alltsammans kokat färdigt, är kycklingen så mör att den nästan faller i bitar av sig självt. Men ta upp dem och hjälp till att tärna ned dem i mindre bitar i alla fall. Lägg tillbaka kycklingen i kastrullen och avsluta med att ha i det resterande vitlökshacket samt ett par matskedar lime- eller citronjuice. Den som vill ha lite mer "drag" på sin soppa, kan med fördel hacka ned lite mer färsk ingefära, chili och vitlök i sin tallrik, innan soppan öses upp. 

 

 

Comments powered by CComment