Nu när det är som kallast och mörkast här i Norden, behöver vi få i oss både värmande rätter och mat som bidrar till att vi håller oss friska, genom att hjälpa kroppen med både antioxidanter som antiinflammatoriska ämnen. Den här rotsaks- och pumpasoppan innehåller just det OCH så är den helt fantastiskt krämig och god!

 

De rotsaker jag har använt mig av var det jag hade i kylen och du gör precis samma sak! Har du exempelvis inte rotselleri hemma så tar du en extra av någon annan rotsak. Har du inte sötpotatis hemma så använder du en vanlig potatis istället. 

Att göra soppa eller gryta på sådant i kylen som kanske börjar se lite ledset ut, är både ekonomiskt och klimatsmart. Tänk till, det är bara fantasin som sätter gränser!

 

Till den här soppan har jag använt:

 

2 morötter, i mindre bitar

1 palsternacka, i mindre bitar

1 sötpotatis (storlek av en vanlig normalstor potatis) i mindre bitar

1 bit rotselleri, i mindre bitar

2 vitlöksklyftor, grovt havckade

Cirka 400 g butternutpumpa

8 dl grönsaksbuljong

1 tsk gurkmeja

Saften från 1 apelsin (som låg i fruktskålen och hade börjat få ett hårt skal)

2 tsk honung

Smaka av med salt och peppar

 

Gör så här:

 

Börja med att fräsa rotsakerna som du skurit i bitar, i lite olivolja i en tjockbottnad kastrull. Pudra över gurkmejan och fräs i några minuter under omrörning.

 

Ha i den skurna pumpan och hackade vitlöken i rotsaksblandningen och fräs någon minut till.

 

Häll över 8 dl grönsaksbuljong, låt koka upp och låt sedan soppan småkoka under lock i cirka 20 min.

 

Mixa soppan slät med en stavmixer, eller i en matberedare.

 

 

Comments powered by CComment