Veckans recept blir pumpasoppa. Knasigt kanske du tänker, nu när Halloween är över. Men pumpan är i mitt tycke väldigt underskattad, så god och så klimatsmart som den ju faktiskt är. Det går att använda den på flera olika sätt, där ugnsrostad pumpa fungerar lika bra istället för exempelvis ugnsrostad sötpotatis. Pumpasoppa är i mitt tycke suveränt gott under hela hösten och vintern, så glöm det där med att det är just under Halloween den ska göras. Dock görs kanske soppan på just den sedvanliga Halloweenpumpan då när dessa pumpor finns att tillgå i affärerna, men övrig tid kan du med fördel göra soppa på exempelvis Butternutpumpa (egentligen tillhör nog den squash, men kallas dock för pumpa).

Just pumpasoppa är så suveränt gott, men otroligt nog är det inte så många här i Sverige som faktiskt testat den. Det är synd, för den går att göra allt från krämigt mild till med lite mer sting i helt efter tycke och smak, samtidigt som pumpan innehåller en massa nyttigheter - se lite längre ner.

Du behöver:

  • cirka 500 g pumpa av valfri sort.
  • 1 liten gul lök, hackad.
  • 1/2 röd chili av valfri styrka. Jag använde mig av en mycket mild Jamaican Bell. Men det går självklart att hoppa över chilin helt om du vill ha en mild soppa. 
  • 1 vitlöksklyfta, hackad.
  • 2 msk rapsolja.
  • 5 dl grönsaksbuljong (eller kycklingbuljong).
  • 2,5 dl havregrädde (för en bättre fettsammansättning. Men använd vanlig matlagningsgrädde om det är vad du har hemma).
  • 1 msk pressad lime- eller citron.
  • smaka av med lite salt och peppar om du tycker det behövs. 

 

Gör så här:

  1. Skala och skär pumpan i mindre bitar. Hacka lök och vitlök samt chilin om du använder det. 
  2. Fräs alltsammans i en tjockbottnad kastrull, på låg värme cirka 5 minuter. Rör om ibland så att det inte fastnar i botten.
  3. Häll på buljongen och låt alltsammans koka sakta i cirka 10-15 minuter. Du ser när pumpan börjar att mosa sig lite.

 

     

 

 

 

 

 

       4. Mixa soppan slät med en stavmixer, tillsätt sedan grädden, citron/limesaften och smaka av med lite salt och peppar.  

 Vad gör den här soppan för dig?

Till att börja med är den god, ett skäl så viktigt som något annat! Men den ger dig också flera olika näringsämnen. Exempelvis är den en utmärkt källa till kroppens eget "rostskydd" - antioxidanter, vilka hjälper dig att hålla dig frisk och skyddar dina celler.

Pumpan innehåller karotenoider som omvandlas till vitamin A i kroppen, vilket hjälper dina ögon, din hud och dina slemhinnor att hålla sig friska och fina och för att de ska fungera bra.

Dessutom är pumpa en jättebra källa till kalium som behövs för att reglera ditt blodtryck. 

Pumpa innehåller folat, vilket är viktigt om du är gravid eller planerar att bli det. Men alla behöver få i sig folat då det är nödvändigt för bildningen av de röda blodkropparna samt för dina cellers ämnesomsättning. 

Pumpan är kalorisnål men du blir ändå mätt av den, vilket är en stor fördel för dig som kanske försöker spara in på kalorierna. Använder du även havregrädde istället för vanlig grädde blir fettsammansättningen bättre och hade du tänkt använda vispgrädde från början så innehåller havregrädden betydligt färre kalorier. 

Som du ser finns det enbart fördelar med pumpa utöver att den är jättegod, så tveka inte mer nu utan testa!!

Googla gärna på pumpa-recept så kommer du med all säkerhet att hitta massor av nya och spännande sätt att använda pumpa på.

 

 

 

 

 

 

 

Comments powered by CComment