Nu är den underbara hösten här och skogen är alldeles full av härliga svampar. Trattkantarellerna har kommit igång på allvar här i Östergötland, så vad passar inte bättre än att göra en len och god trattkantarellsoppa! Även om du inte kommer ut i skog och mark och kan plocka godsakerna själv, finns det nu även skördemarknader där det går att hitta allehanda godsaker, både från trädgård och skog. 

Du behöver:

7 dl - 1 liter rensade trattisar eller gul trumpetsvamp (de ser ju nästan likadana ut och smakar precis lika gott)

1 liten gul lök, hackad

1 klyfta vitlök, hackad

 

1,5 msk olja

 

1 msk maizena 

 

1 liter vatten

 

2 st tärningar grönsaksbuljong

 

3 dl havregrädde (eller matlagningsgrädde om det är vad du har hemma. Jag använder havrebaserad grädde för en bättre fettsammansättning, och nej det blir ingen smakskillnad!)

 

1 tsk äpplecidervinäger

 

Smaka av med salt och vitpeppar.

 

Gör så här:

 

Börja med att rensa svampen och fräs sedan bort vätskan från svampen i en panna. 

 

 

Häll olja i en tjockbottnad kastrull och lägg i de hackade lökarna och frästa svampen. Låt det fräsa tillsammans i några minuter så att löken börjar mjukna. Rör om ibland.

 

Strö över maizena och rör om i svampen ordentligt. Häll på vatten, buljongtärningar och grädde. Låt det hela sjuda i cirka 10 min.

 

När soppan sjudit färdigt, ta av från värmen, tillsätt vinägern och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med lite salt och vitpeppar om du tycker det behövs.

 

 

Servera gärna med 1 msk hackad gräslök över soppan i tallriken. 

 

 

Comments powered by CComment