Vi ska ju äta mer grönsaker och rotfrukter, det vi vi alla vid det här laget. Men det kan vara lite svårt att veta vad man ska göra av grönsaker vi kanske inte använt oss av tidigare. Kanske har du den stora lyxen att kunna odla själv och kanske du just nu kan börja skörda till exempel aubergine? Annars kan du få tag i dessa godsaker antingen på torget eller i mataffären till riktigt bra pris nu.
Den här rätten med aubergine är ett suveränt tillbehör när vi exempelvis grillar. Som tillbehör räcker den säkert till runt 5 personer, vill du ha den mer som huvudrätt är det lagom till 2 pers.
Citronpeston fungerar även suveränt till andra rätter, bara att prova sig fram!
Du behöver:
2 mellanstora aubergine
salt och rapsolja
Gör så här:
Skiva auberginerna i cirka 0,5 cm tjocka skivor.
Lägg dem på en bricka eller liknande och strö salt över skivorna. Lägg sedan hushållspapper över. Låt dem ligga så minst 30 min för att vattnas ur. Finns tiden låt dem gärna ligga lite längre.
Häll sedan olja i en stekpanna och låt den bli varm. Stek skivorna, några åt gången, tills de får fin färg och blir lite "hårda". OBS!! Det skvätter något gruvligt när man lägger i skivorna, SÅ VAR FÖRSIKTIG!
Lägg skivorna på ett fat och klicka lite citronpesto på varje skiva. Det är så gott och perfekt som plockrätt.
Citronpesto
Den här peston är lika god till exempelvis pasta och lax, eller till kyckling. Prova dig fram!
Du behöver:
1 dl bladpersilja
1 dl gräslök
2 dl basilika
1 dl solroskärnor
1 dl parmesan
1 vitlöksklyfta
0,5 dl pressad citron (är citronen ekologisk går det att riva ner det gula av halva citronen med)
1-1,5 dl rapsolja (prova dig fram beroende på hur lös eller fast du vill ha din pesto)
Kör alltsammans i mixern.
Comments powered by CComment