Jag fick för några år sedan ta del av ett jättegott recept på torsk i ugn. Vit fisk kan vara mer än trixigt att få till på ett välsmakande sätt, men det här är bara så bra! Det var på ett LSS boende inom psykiatrin som en av mina kollegor skapade denna rätt. Ett ställe där det var svårt att få alla att ens vilja prova att äta fisk, men den kvällen var det fullkomligt soprent på alla tallrikarna. Under den här måltiden var det 5 middagsgäster.

Du behöver:

 

  • 2 frusna torskblock, upptinade
  • 1 tetra svarta bönor (färdig kokta)
  • cirka 10 cm purjolök, strimlad
  • cirka 100 g grönkål, lätt skuren
  • 1 morot, hyvlad i tunna remsor. Spara några remsor att garnera portionerna med.
  • cirka 4 dl matlagningsgrädde (använd med fördel havregrädde)
  • citronpeppar, salt, fryst hackad gräslök, paprikapulver.

Gör så här:

  • Fräs ihop grönkålen, purjolöken, de strimlade morötterna en liten stund. Häll i de svarta bönorna och grädden och låt detta puttra ihop under ett par minuter. Smaka av med citronpeppar, salt och gräslök. Tänk på att även fisken ska kryddas, så vänta med att använda mycket salt och peppar tills rätten är färdig, smaka då av såsen om du tycker du behöver mer.

 

  • Lägg hälften av grönsaksröran i botten av en ugnsfast form. Lägg fiskblocken ovanpå och krydda dessa med lite paprikapulver, salt och lite citronpeppar.

                                                       

 

 

  • Täck fiskblocken med resterande grönsaksröra.

 

  • Sätt in i 200° varm ugn, på mittenfalsen och låt fisken vara inne i cirka 30-40 min. Kontrollera att den är färdig.

 

 

Comments powered by CComment