Veckans recept blir på en måltid som förutom att den är god, känns lite lyxig en måndag. I dessa rårakor använde jag mig av det som fanns kvar av grönsaker i kylen, som började se ut som om de snart skulle vilja vissna ihop. Så alltså är förslaget på innehåll just det, ett förslag, men du tar vad just du har som du behöver och vill använda just nu. 

Jag serverade dessa rårakor med en caviar-sås, där den röda caviaren är gjord på tång.

 

Jag skriver ingen mängd som blir av rårakor, eftersom det beror på storleken på den stekpanna du använder. Det här räckte i alla fall gott och väl till oss tre som lunch här hemma. Tycker du att du vill ha något mer än enbart såsen som tillbehör, gör gärna en grönsallad till. 

 

 

Innehåll:

2 st ekologiska ägg

2 dl mjöl (av den sort du har hemma, jag använder glutenfri mix)

3 dl lättmjölk eller gärna en växtbaserad dryck (havre exempelvis)

2 msk rapsolja

2 mellanstora potatisar, grovt rivna

2 mindre morötter, grovt rivna

1 liten klyfta rödkål, grovt riven

1 liten klyfta savoykål, grovt riven

1 tsk salt

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Riv grönsakerna grovt, jag använde mig av min matberedare då jag hade lite ont om tid.
  3. Blanda ihop ägg och mjölk och rör ned mjölet.
  4. Blanda i de grovt rivna grönsakerna tillsammans med salt och olja.
  5. Låt stå medan stekpannan blir varm.
  6. Stek rårakorna på medelvärme tills de fått en fin färg på båda sidor. 
  7. Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper och låt dem vara i ugnen under tiden som du blandar till såsen och en eventuell grönsallad.

 

Sås:

1 dl creme fraiche eller gräddfil (använd gärna vegetabilisk variant om du har)

½ finhackad röd lök

1 msk tångcaviar (eller röd stenbitsrom om du inte har tångcaviar)

smaka av med lite salt och peppar

ev 1 msk majonnäs som smaksättning om du tycker om det 

Comments powered by CComment