Nu är det sportlov för många. Uteaktiviteter brukar dessa veckor innehålla en del av, även om det för större delen av landet inte är något skidväder. Hur som helst denna soppa är kanongod att fylla på energin med, vare sig man har med den i en mattermos ut, eller om man lagar till den hemma. En snabb soppa är det också, då koktiden ligger på 30 min.

Visste du dessutom att järn- och zinkinnehållet i röda linser är nästan lika högt som i kött? Med andra ord är det här ett både gott och bra sätt att få i sig detta på i tider då vegetariskt och veganskt har blivit högaktuellt. 

Du behöver:

  • 3 salladslökar, skurna i mindre bitar
  • 400 g soppgrönsaker, skär i så små bitar som möjligt om det ska gå fort.
  • 2 dl röda linser (torkade)
  • 1 msk olja (raps eller oliv)
  • 1/2 tsk malen spiskummin
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 2,5 dl mjölk (använd den sorts mjölk du brukar använda)
  • salt, svartpeppar, limejuice

Gör så här:

  1. Skölj och ansa salladslöken och soppgrönsakerna, skär i små bitar. Skölj linserna i ett durkslag och låt dem rinna av en stund.
  2. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs grönsaker och salladslök under någon minut och under omrörning. Tillsätt linserna, spiskummin och paprikapulver, fräs under omrörning och tillsätt sedan grönsaksbuljong och mjölk. Rör om väl. Lägg på ett lock och låt soppan sjuda under 30 min. Rör om ibland.
  3. Mixa linssoppan med en stavmixer så att den blir slät och fin. Smaka av med lite salt, några drag med pepparkvarnen och cirka 1 msk limejuice.

 

Comments powered by CComment